Så packar du bilen för vintersemestern!

Takräcke för vintersemester och skidåkning

Snart kommer minusgraderna. Du har kanske redan börjat planera en vintersemester eller en skidresa med bil? När det är mycket packning som dessutom är otymplig som ska med på resan är det viktigt att packa rätt. Inte minst för att göra körningen så säker som möjligt.

Vi ger några handfasta råd som gör både packningen och resan smidigare.

1. Störst går först

Ge bilen en låg tyngdpunkt genom att först packa de största och de tyngsta föremålen längst ner i ditt bagageutrymme. Gärna direkt på bagageutrymmets golv om möjligt. Se även gärna till att dessa är placerade så nära mitten som det bara går och även nära baksätets ryggstöd. Slutligen, försök att fördela packningens vikt så jämnt som det bara går.

2. Packa inte för högt

Se till att du inte har någon packning ovanför ryggstöden. Det kan vara farligt om du måste göra en plötsligt inbromsning. Detta gäller främst tung packning som kan fara framåt vid en kraftig inbromsning och skada både dig och dina medpassagerare. Om du har ett lastnät bör du använda detta. Se gärna även till att ditt bagage är är packat så tätt som det bara går. Detta för att undvika att ditt bagage tippar vid inbromsningar eller när du tar snäva kurvor.

3. Använd takräcke

Skaffa ett takräcke eller en takbox om du ska ta med skidor eller om du har mycket packning. Med ett takräcke bör du tänka på att säkra din packning med bra spännband. Detta för att undvika att de åker omkring för mycket när du är ute på vägarna. Även i en takbox kan spännband vara bra att använda så att inget flyger ur boxen om du till exempel gör en kraftig inbromsning. Tänk på att både takräcke och takbox bör packas så lätt som möjligt. Detta eftersom tyngden kan påverka bilens köregenskaper. Kolla gärna in vårt universala takräcke Northrack som passar i stort sett alla 4-dörrars bilar.

4. Packa smart

Se till att packning som är viktig vid ett stopp eller en olycka är lätt att komma åt. Oaktat hur långt du ska köra är det viktigt att ha med sig en första hjälpen-väska och en reflexväst. Du bör även packa med dig extralampor och verktyg. Självklart är både din varningstriangel och minst ett reservdäck med på din resa på våra vintervägar.

5. Kolla lufttrycket

När du har packat bilen för årets vinterresa kan det vara läge att även kolla in lufttrycket i däcken. Om du har packat väldigt tungt kan det nämligen behöva justeras. Många kör med för lågt däcktryck vilket kan försämra bilens egenskaper och göra däcken mer tungrullade vilket ökar bränsleförbrukningen och sliter däcken. Bilen blir även svårare att hantera vid en eventuell undanmanöver och du löper större risk att få sladd. Tänk på att den siffra för däcktrycket som din biltillverkare angett gäller för “kall” däckluft. När du kör skapas värme i gummit som värmer upp luften inuti däcket och trycket kan förändras.

Mer läsning inom samma ämne:

- Några saker att tänka på när man reser med takräcke
- Så väljer du rätt takräcke till bilen
De bästa sätten att få hjälp om bilen stannar på vägen


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering