Några saker att tänka på när man reser med takräcke

Resa med takräcke

Det finns många fördelar med att ha ett takräcke tillgängligt under resan. Men för att allting ska löpa så smidigt som möjligt finns det några saker man bör tänka på. Håll därför dessa sex saker i åtanke när du reser med takräcke.

Att man på ett eller annat sätt ska reda sig själv är nog en idé som de flesta av oss har vuxit upp med. Men ibland drar vi det så långt att man freestylar alltifrån montering av möbler från IKEA till kortast väg mellan Trelleborg och Swinemünde.

När det kommer till kritan får man däremot nog acceptera att vi alla drar nytta av såväl instruktioner och tips, som andra personers erfarenheter. Här är några saker att tänka på för dig som valt att resa med ett takräcke.

1. Tänk på vädret

Väder och vind skapar naturliga men samtidigt väldigt påtagliga påfrestningar. Det går inte att göra så mycket åt. Det bästa man kan göra är att vara medveten om det och undvika att utsätta takräcket för långa perioder av onödigt slitage när det ändå inte används. En fördel med att välja ett snabbmonterat takräcke är att man utan problem kan plocka ned det för förvaring inomhus.

2. Tänk på höjden

Att infarts- och porthöjd kan variera stort är något man snabbt kan bli varse om. Särskilt om man väljer att spendera lite tid i Medelhavsländerna. Med svenska mått så kan upplevelsen snabbt börja påminna om Nils Karlsson Pyssling. Glöm därför inte bort den extra höjd som takräcket tillför.

3. Tänk på hastigheten

Fysikens lagar gör att ett föremåls massa ökar i förhållande till såväl hastighet som acceleration. Rent krasst så innebär det att risken för att saker ramlar av står i proportion till hur snabbt man kör och hur snäva kurvor man tar. Därför är det en bra idé att vara lite extra medveten om hastigheten när man kör med monterat takräcke.

4. Tänk på specifikationerna

Såväl bilen som takräcket kan ha särskilda angivelser gällande maxvikt och maxhastighet. Därför är det en bra idé att ta en titt på specifikationerna för att se om det finns några gränsvärden som man bör hålla sig inom. Det är ett enkelt sätt att minimera risken för onödiga problem.

5. Tänk på surrningen

Att vara extra noggrann med surrningen är ett sätt att undvika att saker lossnar i tid och otid. Kom ihåg att bilens framfart kommer att göra att kraften inte bara trycker lasten framåt och bakåt, utan åt alla håll och kanter. Förutom uppåt, såvida inget går riktigt fel. Se därför till att surra lasten så den hålls stadigt på plats. Se även till att eventuella spännband faktiskt har pålitlig låsningsmekanism.

6. Tänk på monteringen

Rätt montering av takräcke är på många ätt och vis grunden för ett bra resultat. Spendera därför lite extra tid med att inspektera manualen för att säkerställa att du inte missar något väsentlig. Ofta så varierar monteringsinstruktionerna mellan olika takräcken vilket gör att det inte skadar att dubbelkolla.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering