Så väljer du rätt takräcke till bilen

Så väljer du rätt takräcke till bilen

Oavsett vem du är och vad du arbetar med kommer stunden när du behöver frigöra mer utrymme i ditt fordon. Då är takräcke den bästa lösningen, i alla fall smidigare än att behöva köpa en större bil.

Det finns gott om bra takräcken och lasthållare på marknaden, så hur väljer du då den bästa? Här är några saker att tänka på innan du bestämmer dig vilken modell du köper.

Hur kommer du att använda takräcket?

Det här är den stora viktiga frågan du måste börja med. Från bagage till cyklar, surfbrädor, skidor, stegar och verktyg. Lagringspotentialen för takräcken är praktiskt taget oändlig. Storleken och formen på ditt takräcke avgörs först av din fordonsmodell. Sedan av vad du planerar att lasta den med.

Till exempel, om du packar ett tält för camping behöver du ett annat ställ än om du mestadels kör med stegar och brädor. Takräcken är ett mångsidigt val för de flesta utrustningsbehov, medan takkorgar är en annan variant som erbjuder mer strukturerat takutrymme.

Vilket material är bäst?

Tillverkare söker ständigt balans mellan starka och lätta material. För takräcken är de två mest populära just nu stål och aluminium. Stål är betydligt tyngre än legerat men vanligtvis billigare och robustare. Aluminium är ett premiummaterial som är lätt, hållbart och rostbeständigt. Båda är ett bra val och om det hjälper kan du bestämma dig utifrån din budget.

Vårt universala takräcke/lasthållare Northrack är oerhört lätt, endast 1,8 kg. Anledningen till det är att den till största del består av EPE-skum och PVC 600D canvasduk. Till skillnad mot andra takräcken spänns Northrack fast istället för att skruvas.

Takräcke och lasthållare Northrack

Vad är viktgränsen för ditt fordon?

Det finns ett viktigt undantag från budgetregeln och det är viktgränsen för ditt fordon. De flesta SUV'ar och tunga skåpbilar har en maximal takkapacitet, inklusive ditt takräcke, på 100-200 kg. Ett tomt ställ kan väga upp till 50 kg ensamt vilket äter upp en del av din kapacitet. Om utrustningen du planerar att bära oftast är tung är det bättre att spendera dina pengar på ett lätt takräcke för att undvika att slösa bort vikt.

Kommer du att använda tillbehör?

Det sista du vill är att din dyrbara last hänger löst på ditt tak. För säker förvaring och transport är tillbehör till ditt takräcke en bra investering. Från cykelställ, skidhållare, kajakhållare till takbox. Till och med rullstänger för stegar finns. Det finns gott om alternativ för att hålla alla typer av last tryggt fastspänt.

Vi avslutar med en kort summering av vad du bör ha med i åtanke innan ditt köp:

  • Vad ska du använda takräcket till (i de flesta av fallen)? Det avgör vilken typ av takräcke du ska skaffa.
  • Olika takräcken klarar olika tung last
  • Ett takräcke eller takbox kan ha effekt på hur mycket bränsle bilen förbrukar.
  • Satsa på ett takräcke med rejäl fästanordning.
  • Kommer du att använda tillbehör? Kolla så att dessa är kompatibla med både bil och modell av takräcke.
  • Ett takräcke bör ha en bra aerodynamik.
  • Bra takräcken har ytor som förebygger repor på det du surrar fast.

 


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering