De bästa sätten att få hjälp om bilen stannar på vägen

Hur man får hjälp om bilen stannar längs vägen

Att köra bil är en riktig frihetskänsla men ibland händer det att vi behöver få hjälp om bilen stannar på vägen. Det är en situation som är trist att hamna i men dessvärre sker det då och då.

Givetvis är det bäst att systematiskt förebygga att bilen stannar. Detta är något vi ger tips på senare. Men skulle olyckan vara framme och du blir stående längs vägen finns det hjälp att få. Genom att ha rätt försäkring kan du ringa efter hjälp utan att betala mer än självrisken. Med det sagt, låt oss redogöra för hur du kan undvika att få stopp längs vägen och hur du går till väga om olyckan är framme.

Så förebygger du stopp längs väggrenen

Att köra bil innebär att du förlitar dig på mekanik. Genom att hålla efter din bil på rätt sätt minskar du likväl risken att stanna i väggrenen som att missa något när besiktningsmannen går igenom checklistan vid besiktningen. Vanliga anledningar till att bli stående under resans gång är:

  • Motorn kokar
  • Slut på bränsle
  • Punktering

Genom att se till att har kylvatten i bilen samt hålla ett öga på din bränsleindikator kan du förebygga trista händelser på vägen. Se dessutom till att dina däck har rätt mönsterdjup och att lufttrycket möter anvisningarna, så har du kommit långt på vägen.

Men vad gör du om olyckan är framme, trots att du har vidtagit preventiva åtgärder?

Assistanskåren och bärgare kan hjälpa

Om du har otur och inte kan få ordning på ditt bekymmer för egen maskin kan du ringa efter hjälp. Känner du någon mekaniker eller en person som är duktig med bilar kan det vara den första lösningen. Men i vissa fall behövs professionell hjälp.

I Sverige kan du få hjälp från Assistanskåren. De kan hjälpa dig att bärga ditt fordon om ett sådant behov skulle uppstå. De samarbetar med flera olika försäkringsbolag som kan hjälpa dig att täcka kostnaden. Således kan det vara en god idé att kontakta försäkringsbolaget och se vad som gäller. Därefter kontaktar du bärgningsbilen.

  • Assistanskåren telefonnummer: 020 - 912 912

Det är dock inte alltid man behöver ringa efter professionella bärgare för att få hjälp. Ibland kan andra bilister komma till undsättning.

Få hjälp av andra bilister vid motorhaveri

Att vara behjälplig gentemot sina medmänniskor är ett av de bästa sätten att själv må bra. Du har känt känslan efter att du hjälpt en vän att montera takräcket eller hjälpt en äldre person att korsa vägen. Andra individer känner samma sak och kan bistå med assistans om du står stilla längs med vägen. Om du önskar få hjälp av medtrafikanterna finns det knep att ta till.

Visa att du behöver hjälp längs vägen

Enligt en undersökning som genomfördes av ett däckbolag tror många som passerar ett stillastående fordon att hjälp redan är på väg. Det leder till att föraren kör vidare utan att stanna. För att undvika att så är fallet, kan du visa att du behöver hjälp.

Om du fått motorstopp kan du därför försöka att knuffa bilen. Denna handling indikerar att du är i behov av hjälp vilket bidrar till att sannolikheten att förbipasserande stannar tilltar. Ett annat alternativ är att påkalla dess uppmärksamhet med kroppsspråket.

Om din bil kör fast i snön vintertid rekommenderar vi att läsa denna artikel


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering