Spara plånboken och miljön med ecodriving

Kom igång med ecodriving - bra för både plånbok och miljö

Att köra bil är en kostsam aktivitet men med hjälp av ecodriving kan du göra likväl miljön som plånboken en stor tjänst. Genom att vara medveten om din egen körteknik möjliggör du en mer resurseffektiv metodik för att framföra din bil eller din mc i trafiken. De viktigaste stegen för att utföra ecodriving är:

  • Planera din körning
  • Sträva efter att hålla låga varvtal
  • Accelerera snabbt

Genom att ha lite framförhållning när du kör lägger du grunden till en positiv överraskning när bensinkostnaderna summeras vid månadens slut. Läs vidare för att lära dig mer om hur du kan bli en mer ekomedveten bilist.

Gör dig av med onödig last

Din bränsleförbrukning är en funktion av många olika parametrar. En av dessa är den tyngd som motorn måste förflytta. Således är det en god idé att inte köra omkring med onödig last i bagageutrymmet. Försök därför att packa bilen endast när det är dags att förflytta givna föremål och städa ur föremål som bidrar till extra vikt. Utöver att minska bilens vikt och där med reducera bränsleförbrukningen bidrar det till en trivsammare miljö i ditt fordon.

Reducera luftmotståndet när tillfälle ges

Något som har en stor inverkan på bränsleförbrukningen är luftmotståndet. Precis som när du cyklar i motvind och behöver kämpa för att ta dig fram påverkas bilen av luftmotstånd. Därför kan det vara bra att undersöka hurvida det finns tunnare däck att montera. Det må låta som små detaljer men som det gamla ordspråket säger, ”många bäckar små bildar en stor å”. Om du kör längre sträckor kan du definitivt se en skillnad i bensinförbrukningen med mindre luftmotstånd.

Takräcke genererar också luftmotstånd

Många kör runt med sin takbox på bilen även när den inte används. Det är något som du bör undvika eftersom det ökar din bränsleförbrukning och inte gynnar plånboken direkt. Detsamma gäller för takräcken som många kör runt med året runt. Genom att använda dig av vårt takräcke Northrack kan du kringgå problemet. Eftersom den både går snabbt att sätta dit och ta bort så används den bara när det verkligen behövs. Dessutom väger den bara 1,8 kilo så det bidrar knappt till att öka vikten på ditt fordon.

Ecodriving som körteknik för minskade förbrukning

När du aktivt vill minska energiförbrukningen kan du applicera vissa tekniker. Det första är att planera din körning och släppa gasen tidigt och rulla fram mot stopp och motorbromsa. Men det finns också andra trix att nyttja.

  • Undvik tomgångskörning
  • Använd en hög växel
  • Sikta på lite drygt 2500 varv per minut

Genom att arbeta med en hög växel, det vill säga växla upp mot fjärde och femte växeln, minskar du dieselförbrukningen. Detta är centralt i konceptet ecodriving. När du framför ett modernt bensindrivet fordon kan du använda femmans växel redan vid 50km/h.

Ett annat fenomen som är bra att undvika helt är tomgångskörning. Det är vanligt att nyare bilmodeller automatiskt stänger av motorn vid ett trafikljus. Riktigt så extrem behöver du inte vara om bilen inte har den automatiska funktionen. Men ta för vana att stänga av motorn när du väntar på någon, eller när du till exempel inväntar tåget vid järnvägsövergången.

Vi hoppas att du kan dra nytta av dessa tips och uppmanar dig att hjälpa till att bidra till en bättre miljö för oss alla. Och på tal om miljö, klicka in på vår artikel om hur du lastsäkrar ditt bagage så att du inte förlorar ägodelar längs med vägarna.

 


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering