Att välja takräcke – så köper du rätt takräcke

Välj rätt takräcke

Det är inte enkelt för dig som bilägare att välja rätt takräcke, det finns många aspekter att ta i beaktning. Terminologin kan vara ny och du vet inte exakt vart du ska börja. Så, vad behöver du veta för att säkerställa att ditt köp av takräcke blir lyckat?

Låt oss guida dig igenom de fundamentala aspekterna du behöver vara medveten om, så blir ditt köp av takräcke enklare.

Så fäster du ditt takräcke

Det första du behöver göra för att köpa rätt takräcke till din bil är att identifiera hur vida bilen har rails eller fästpunkter på plats. Det finns tre olika typer, lite beroende på hur gammal din bil är och vilken tillverkare den kommer ifrån. De tre varianterna är:

  • Traditionella rails
  • Integrerade rails
  • Fästpunkter

Somliga bilar saknar helt rails och fästpunkter, men om du väljer ett takräcke från Northrack spelar inte det någon roll. Northrack spänner du fast via bilens innertak, och monteringen är blixtsnabb. Efter att du övat ett par gånger har du hela takräcket på plats inom 2 minuter.

Om du istället vill använda traditionella takräcken är det viktigt att du börjar med att utforska taket på bilen. Vilken typ av anordning återfinns där?

Integrerade rails för takräcke

Biltillverkarna vet att många kunder behöver möjligheten att placera föremål på taket för transport. Till och med extremskidåkaren John Olsson har en takbox på sin Lamborghini. Med kundernas behov i åtanke har de flesta moderna bilar så kallade integrerade rails för takräcken monterade på taket. Dessa ligger kloss an med taket och sticker inte upp mer än ett par centimeter. Om din bil är utrustad med denna lösning kan det vara en bra idé att rådfråga säljaren vilket takräcke som passar. Annars kan du vända dig mot ett takräcke som du monterar själv på bilen, men som kanske inte matchar de integrerade railsen.

Halvkombi med fästpunkter

Det är väldigt vanligt att en modern halvkombi har så kallade fästpunkter. Så för att välja rätt takräcke till dessa är det bra om du kollar så att takräcket passar just din bil. Det gör det nämligen enklare att montera enheten på taket. Med det sagt så är det inte ovanligt att ett takräcke passar fler bilmodeller än vad som finns angivet i bruksanvisningen.

Traditionella rails på äldre bilar

Behovet för takräcke fanns även innan integrerade rails introducerades. Äldre bilmodeller har rails monterade på taket som sticker upp tillräckligt för att du ska kunna greppa runt dem. På dessa rails kan du enkelt fästa ditt takräcke och din takbox. Nedsidan med dessa är att de ökar luftmotståndet något, vilket leder till högre bränslekonsumtion.

Välj rätt profil på takräcket

Genom att placera ett takräcke på taket påverkar du luftströmmarna runt bilen. Till följd av det kan du höra ett uppseendeväckande brus när du kör med anordningen på taket. För att undvika, eller minimera problemet, ska du välja ett takräcke som inte är brett.

För att du ska välja rätt takräcke måste du veta vad du ska använda det till. Utvärdera således hur bred din takbox är, innan du genomför ditt köp. Visserligen finns det lösningar. Du kan köpa komplement till din takbox för att anpassa den. Men genom att ta reda på om takboxen och takräcket passar innan du genomför köpet kan du spara många svordomar.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering