Kom igång med vindsurfing - våra tips och råd

Så kommer du igång med vindsurfing

Är du en av dem som suttit och tittat på Baywatch och önskat att du kunde surfa? I Sverige har vi tyvärr inte helt optimala förutsättningar för surfing, men en rolig aktivitet du kan göra istället är att testa vindsurfing.

Anledningen till att du kan vindsurfa i Sverige är att aktiviteten drar nytta av vinden för att förflytta surfbrädan framåt. Därigenom skiljer sig aktiviteten från traditionell surfing där utövaren förlitar sig på vattnets rörelser och surfar på vågorna som för surfaren framåt. I denna artikel lär vi dig grunderna som du behöver vara medveten om för att komma igång med vindsurfing. Vi ger dig dessutom tips på var du kan testa vindsurfing i Sverige, med andra ord ett finfint resmål för sommaren. Lasta utrustningen på taket, lastsäkra ordentligt och bege dig mot en av sommarens häftigaste aktiviteter.

Vad är vindsurfing?

Vindsurfing är en av de populäraste vattensporterna i Sverige, men på senare år har även SUP blivit populärt. En stor skillnad mellan de båda sporterna är att vindsurfing är lite mer actionfyllt. Utövaren befinner sig i en stående position på sin surfbräda vid vilken ett segel återfinns. Det är genom att använda vindkraften som surfaren tar sig framåt. Många som är aktiva inom surfingkretsar refererar snarare till aktiviteten till att segla än att surfa. Men, vad krävs för att komma igång med vindsurfing?

Så börjar du vindsurfa

För att du ska kunna testa vindsurfing måste du först lära dig att komma upp på surfbrädan. Det är inte helt enkelt att komma igång, men med lite envishet och kämpande i vågorna kan du lära dig sporten och bli en del i en härlig community av vindsurfare. Nedan återfinns några tips att tänka på när du börjar vindsurfa. Surfare och vindsurfare är i regel väldigt hjälpsamma och glada om någon vill testa deras sport, så det första tipset är att försöka lära dig från dem.

  1. Kom ihåg att du delar viken med andra. Ta lärdom av dem genom att först studera dem från land. Kanske kan du ställa frågor till dem?
  2. Överväg att ta en kurs. Genom att betala en instruktör gör du lärokurvan betydligt brantare än vad som är fallet om du envist försöker själv. Givetvis krävs det eget nötande, men med lite coaching kan du spara många svordomar.

Ytterligare en sak som krävs för att komma igång med vindsurfing är utrustningen. Visst, ett takräcke i all ära, men vad ska du lasta därpå?

Utrustning för vindsurfing

Som vindsurfare är du beroende av sju olika komponenter till utrustningen. Dessa är:

  • Brädan
  • Seglet
  • Masten
  • Bommen
  • Upphalstamp
  • Mastförlängare
  • Mastfot

Masten fästs på brädan med hjälp av mastfoten. På masten återfinns mastförlängaren samt bommen. Det är bommen du som utövare använder för att navigera dig över vattnet. Den sista delen är upphalstampen. Denna används för dra upp seglet så att du som utövare faktiskt kan börja segla.

Det är med andra ord ganska mycket utrustning att pack. Men, vi sa ju att vi skulle ge ett bra restips för dig som vill testa vindsurfing? Lugn och fin, vi har inte glömt det.

Ett av de bästa ställena du kan besöka för att komma igång med vindsurfing i Sverige är Varberg. Runt denna bedårande stad på västkusten finns det många stränder som lämpar sig perfekt för aktiviteten. Här finns även många vindsurfingskolor som du kan utforska för att rivstarta din nya hobby.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering