Att tänka på när du paddlar kajak (Allemansrätten)
Att var ute på de svenska vattenlederna är en fantastisk upplevelse, men det finns viktiga saker att tänka på när du paddlar kajak. I Sverige har vi rätt att besöka diverse stränder och öar, inte bara för en dag utan även för övernattning. Allt detta har vi Allemansrätten att tacka för. Men även om vi har rättigheter så finns det skyldigheter som du måste vara medveten om. Så läs igenom denna artikel innan du börjar med kajak så kan du och dina vänner fortsätta njuta av naturen under fria omständigheter även i fortsättningen.
Allemansrätten öppnar möjligheter för kajakpaddling
Kajak är ett fantastiskt redskap för dig som vill upptäcka nya miljöer utan att vara bunden till någon annans schema. Du kan ensam, eller i gott sällskap, paddla några av Sveriges bästa kajakvatten. Ofta tas möjligheten att bara ta en paus från storstaden och ge sig ut på en dagstur med ett stopp längs vägen. Tack vare Allemansrätten kan du och dina vänner stanna nästan vart som helst för att fika, men även för att övernatta. Dessvärre finns det restriktioner som du bör vara medveten om.
Stanna inte här på paddelturen
Längs med vårt lands kuster finns det somliga zoner där du inte får landstiga med en kajak. Det kan röra sig om olika typer av miljöer som är skyddade av varierande orsaker. Bland annat kan det röra sig om militära hemligheter eller djurskydd. Några av de platser du inte får landstiga vid är:
- Kring kärnkraftverk samt vattenkraftverk
- I somliga naturskyddsområden får du inte landstiga
- Militära zoner
Även om det kan låta en aning avskräckande så är det i regel enkelt att se var du inte får stiga i land. Områden som inte får användas av allmänheten är vanligtvis tydligt markerade. Om du innan avresan studerar kartan eller hör av dig till den lokala turistbyrån kan du få information som kan hjälpa dig.
Respektera de boende kring landstigningsplatsen
När du och ditt sällskap väl beslutar er för att det är dags att gå i land är det bra att visa hänsyn till lokalbefolkningen. Är ni tveksamma till huruvida ni får slå upp ett tält kan en kort konversation med markägaren undanröja tvivel. Allemansrätten ger kajaksällskap rätten att gå i land och slå läger på allmän mark, men är den privatägd måste ni få tillstånd från markägaren innan ni slår läger.
Städa upp innan ni återgår till kajaken
Efter att ni har stannat är det viktigt att ni städar upp och lämnar platsen ren och snygg. Tänk på att ta med er material som inte är nedbrytbart så att naturen förblir vacker för de paddlare som kommer efter er. Det enklaste sättet att göra detta är att planera och ta med sopsäckar och liknande.
Ha rätt försäkringar för kajakpaddel
Innan du lastar upp din kajak på ditt Northrack takräcke och ger dig ut för en naturskön upplevelse bör du kolla så att du är försäkrad. Det gäller framför allt när du är ute och reser eller hyr kajak. I de regler och villkor som du skriver under när du hyr utrustningen framgår ofta att det är du som ansvarar för utrustningen vid stöld eller skada. Skulle du dessutom ha otur och råka ut för en olycka kan en lämplig försäkring vara bra att ha. För att veta vilka försäkringar som passar kan du kontakta ditt försäkringsbolag. Är du ute och paddlar under en resa kan du eventuellt lita på att hemförsäkringen är tillräcklig. Men detta bör du kolla upp innan resans gång.
Lämna en kommentar