Njut av den svenska naturen från de bästa kajakvattnen

Sveriges bästa kajakvatten

Om du vill njuta av den svenska naturen från din kajak finns det några häftiga platser i Sverige att utforska. Beroende på vilken typ av omgivning du söker, finns det olika smultronställen att uppleva från kajaken som ger dig fantastiska perspektiv och minnen.

Oavsett om du har för avsikt att bege dig ut på en lite längre paddeltur som inkluderar övernattningar, eller bara vill ta en dagstur, har den svenska naturen något för dig. Så läs vidare och låt dig inspireras. Gå sedan ut och montera ditt Northrack takräcke på mindre än två minuter, lasta kajaken och ge dig ut på en avkopplande paddeltur.

Paddla kajak i Stockholms skärgård

Ta en dagstur i Stockholms skärgård

En stor andel av den svenska befolkningen är bosatt i eller kring huvudstaden. Om så är fallet kan det ibland vara skönt att fly undan storstadens högre tempo och andas in den friska havsluften från din kajak. Kuststräckan som utgör Stockholms skärgård sträcker sig lite drygt 150km och här återfinns något för alla. Oavsett om du har paddlat kajak i flera år, eller vill ge dig ut och testa för första gången, så kan du hitta en sträcka som passar just dig.

Om du är sugen på att förlänga din kajaktur i ett av Sveriges bästa vatten  erbjuds övernattningsmöjligheter på flera platser i skärgårdens inre del. Om du föredrar att leva friluftslivet kan du tack vare allemansrätten ta med dig tält och tälta i skärgården på somliga öar. För att förbereda din kajaktur kan du vända dig till Skärgårdsstiftelsen som tillhandahåller områdesguider som du kan förlita dig till.

Kajakpaddling Kosterhavet, Bohusläns kust

Utforska Kosterhavets – Sveriges marina nationalpark

Längs med Bohusläns kust återfinns en oerhört vacker omgivning som lämpar sig ypperligt för kajakpaddlande. I området finns inte mindre än sextusen olika djur och växtarter som frodas i en från människan skyddad miljö. Här kan du paddla kajak mellan olika öar och uppleva vad den amerikanska mediastationen CNN uppmärksammade 2013 med orden ”världens sista stora viltområde”.

Om du vill paddla kajak i just detta område behöver du vara en erfaren paddlare. Ögruppen är belägen i utkanten av Bohusläns skärgård och kan således innebära att du möter hårda vatten. Paddelslingan sträcker sig från Fjällbacka, varpå du paddlar utåt via Långeskär och Ramsö innan du når ut till din destination.

Paddla kajak vid Höga kusten

Se världsarvet Höga Kusten från din kajak

Majoriteten av den svenska befolkningen lever sina liv i landets sydligare delar. Det må finnas fördelar med det, men det är något alldeles speciellt med denna kuststräcka som sträcker sig från Härnösand till Örnsköldsvik. Området har klassat som världsarv av UNESCO och här finner du riktigt branta bergssluttningar med djupa vikar som skapar en fantastisk omgivning.

Om du är ny med kajakpaddlande bör du inte komma hit utan mer erfaret sällskap. Det är nämligen långt mellan öarna, framför allt i Höga kustens sydligare delar. Detta i kombination med i regel hårda vindar innebär att du kan möta hög sjö och tvingas gå iland. Men, om du är trygg i att ta dig fram med kajakens hjälp erbjuder området fantastisk vildmark som kan vara svårtillgänglig från land.

Summering av vackra svenska kajakvatten

Sverige har en lång kust som bjuder in till vacker kajakpaddling. Längs med de sydligare delarna av norrlandskusten, i området som benämns som Höga kusten, möter du spektakulär natur och utmanande vatten. Om du vill paddla i mer skärgårdsliknande former erbjuder de nordliga delarna av Bohuslän möjligheter att besöka Sveriges enda marina nationalpark. Men, även den svenska huvudstaden har bra kajakvatten i direkt anslutning till staden som du kan dra nytta av för att koppla av från storstadsrushen.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering