Så kommer du igång med kajak - tips & säkerhet

Tips och råd när du ska paddla kajak

Om du söker en fridfull fritidsaktivitet som leder dig rätt ut i naturen ska du definitivt komma igång med kajak. Kajakpaddling är en aktivitet som uppskattas av många olika individer, från olika bakgrunder som befinner sig i olika skeden i sina liv. Många som ger sig ut med kajaken på vattnet upplever ett skönt lugn som de kan vända sig till när vardagen känns stressig.

Men trots de många fördelarna som du kan dra nytta av genom att börja paddla kajak, finns det även risker som du måste vara medveten om. Läs vidare och lasta gärna kajaken på ditt Northrack takräcke så kommer du igång med kajak på ett smidigt och säkert sätt till våren.

Fördelar med att paddla kajak

Att testa kajak är absolut något som rekommenderas, oavsett vad du har för tidigare erfarenheter kring friluftsaktiviteter. Kajak ger dig en fantastisk möjlighet att uppleva den svenska naturen från en vinkel som få andra gör. Föreställ dig att du paddlar genom en lugn å, fåglarna kvittrar i bakgrunden och du känner doften från träden som omger vattendraget. Det är en undanflykt som de flesta stadsbor säkerligen skulle uppskatta.

De glada nyheterna är att du kan ge dig ut och paddla kajak, nästan oberoende av ålder. Självklart blir det knepigt när du blir riktigt gammal, men i regel är åldern inte ett problem för dig som vill komma igång med kajak. Så, vad är de främsta fördelarna med kajakpaddling?

 • Kajak är fridfullt
 • Kan göras i grupp eller ensam
 • En aktivitet som bjuder in till umgänge över generationer
 • Kan skapa en ny umgängeskrets genom kajakklubbar

Eftersom kajakpaddling inte är helt beroende av ålder eller kön, kan du och din familj tillsammans testa på aktiviteten. Om du inte har någon som vill testa ihop med dig kan du vända dig till diverse klubbar och grupper som paddlar kajak ihop. Är du en oerfaren kajakpaddlare är det ett bra första steg, eftersom det tyvärr även finns en risk med att ensam ge sig ut på vattnet.

Säkerhetsutrustning kajakpaddling

Likt alla andra vattenaktiviteter är det viktigt att respektera vattnet och den kraft som vattenmassor har. Även om du kan ge dig ut och paddla ensam, så är det viktigt att ha det i åtanke. Drunkningsolyckor är tyvärr vanliga i Sverige, men lyckligtvis var 2019 ett rekordår med färre drunkningsolyckor än någonsin tidigare.

Så, hur kan du bidra till att hålla statistiken låg och paddla kajak säkert? Det finns några fundamentala saker att göra innan du ger dig ut och paddlar. Genom att följa listan nedan kan du komma igång med kajak och uppleva alla fördelar som aktiviteten medför på säkrast möjliga sätt.

  1. Meddela vart och när du ska paddla kajak
  2. Använd alltid en flytväst som är anpassad till din vikt
  3. Kontrollera att kajaken är sjöduglig
  4. Ha ett kajaksäkerhetspaket tillhands (vanligtvis uppblåsbar flottör, länspump och leash)

Om du följer dessa fyra regler lägger du en god grund för en rolig sommaraktivitet.

Kläder för kajakpaddlande

En kajaktur kan vara länge, och således kan väderförhållandena förändras under färdens gång. Det i kombination med det faktum att du kan ge dig ut och paddla under likväl våren, sommaren och hösten gör att du behöver olika kläder för olika tillfällen. En grundregel är dock att ha slitstarka material som är anpassade för utomhusaktiviteter i allmänhet, vattenaktiviteter likt exempelvis SUP, i synnerhet.

Vi hoppas du kan dra nytta av vad du lärt dig i vår introduktion till kajak och att du kommer igång på ett säkert sätt.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering