Några bra råd när du ska köpa SUP-bräda

Råd vid köp av SUP-bräda - Stand up paddle

Har du hört talas om SUP och känner att du vill testa på aktiviteten. Då kan du behöva några bra råd inför ditt köp av SUP-bräda innan du kör igång. Att göra en grundlig efterforskning innan du handlar är viktigt eftersom en SUP-bräda kostar relativt mycket pengar. Så fortsätt läsa vår guide till ett bra SUP köp, för att undvika kastar pengarna i sjön.

Hård eller uppblåsbar SUP

Först måste du vara medveten om att det finns hårda SUP-brädor samt uppblåsbara. De uppblåsbara lämpar sig väl för dig som inte tar SUP-paddlandet allt för seriöst. Dessa kan användas för att ta med till stranden och blåsas upp på plats då de är vikbara och får plats i bagageluckan.

Skulle du istället vilja använda en hård bräda behöver du ett takräcke att transportera den på. Fördelen med att välja en hård bräda är att de är lättare att paddla med. Dessutom finns det, likt vi kommer se nedan, många olika grenar av SUP. De hårda brädorna är anpassade efter givna användningsområden och kan således vara mer användarvänliga om du vill utföra en nischad aktivitet på din SUP-bräda.

SUP-brädor håller länge

Oavsett om du väljer en uppblåsbar eller fast variant, är de tillverkade i slitstarka material. Så även om kostnaden kan vara hög för en SUP bräda, är det något du kommer att ha glädje av länge. De material som används vid tillverkningen är:

  • Kolfiber
  • Glasfiber
  • Plast

Med det sagt, vilken bräda passar dig?

Hur ska du använda SUP-brädan?

Det första du måste göra för att köpa en bra SUP-bräda är att utvärdera hur du kommer att använda den. Om du har för avsikt att använda din bräda vid ett fåtal tillfällen för avslappning vid den lokala badplatsen skiljer sig behovet från tävlings och träningsaktiviteter. Det finns nämligen SUP som är anpassade för olika ändamål. Genom att fundera över hur du ska använda din SUP-bräda har du kommit en bra bit på vägen till ett bra köp.

De olika typerna av SUP brädor som finns på marknaden är:

  • Allround SUP-bräda
  • Surf SUP-bräda
  • Race-SUP bräda
  • Yoga-SUP
  • Flatwater SUP-bräda

Låt oss utvärdera hur dessa kan användas. En tumregel är att de bredare och längre SUP-brädorna är bättre för nybörjare. Balansen är nämligen bättre på dessa brädor. Om du vill ha en mer utmanande utrustning, utvärdera att välja de smalare, kortare varianterna.

Allround SUP-bräda

Likt namnet indikerar så är denna variant av Stand up paddle bräda tillverkad för att fungera för hela spektrumet av olika aktiviteter du kan göra på dessa brädor. I regel är de breda vilket ger bra stabilitet, samtidigt som de tenderar att ha bra glidförmåga. Således kan du som är nybörjare överväga att köpa en allround SUP-bräda.

Surf SUP-bräda

Du som vill kombinera aktiviteten med utmaningen av att surfa på vågorna kan välja denna variant av SUP-bräda. Ett bra råd vid köp av SUP-bräda för dig som avser surfa lite, är att välja en bräda med smal nos samt smal bakdel. Det underlättar för att styra brädan. Dessa lämpar sig inte för dig som vill paddla längre sträckor.

Race SUP-bräda

Om du vill tävla och ta dig fram snabbt över vattnet är en racebräda ett häftigt val. Dessa är långa och smala vilket gör dem svårare att balansera. Således inte ett val för en nybörjare.

Yoga-Sup bräda

Denna brädda lämpar sig för dig som vill ta din yoga till nästa nivå. Genom att addera svårigheten av att balansera på vattnet till dina övningar kan du uppleva yoga på ett nytt sätt. Eftersom just balansen är viktig, är dessa brädor bredare än vad som är normen.

Flatwater SUP-bräda

Du som vill ha en bräda och använda den som transport. Kanske för att paddla ut till en ö där du spenderar dagen. Då rekommenderar vi att du köper en flatbräda. Dessa är breda och stabila och lämpar sig bra som transportmedel.

Summering: Köp rätt SUP bräda 

Vårt bästa råd för att köpa rätt SUP-bräda är att du funderar över hur du ska använda den samt vilken svårighetsgrad du bemästrar. Saknar du erfarenhet och vill testa bör du välja en bred, lång bräda som underlättar för balansen. Vill du istället ha din bräda för mer avancerad utövning kan en kort och smal variant vara intressant.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering