Kom igång med SUP - Stand Up Paddle

Så kommer du igång med SUP - Stand Up Paddle

Gör som så många andra trendiga svenskar och kom igång med SUP, en glödhet och superrolig sommaraktivitet. SUP står för Stand Up Paddle, en lugn vattensport där utövaren paddlar på ett föremål som mest liknar en surfbräda. Men även om det på ytan ser ut som att paddelbrädan faktiskt är en felaktigt använd surfbräda är skillnaderna fler än vad många antar vid en första anblick.

Oavsett vad brädan faktiskt är, så visst ser det ganska glassigt ut att vara ute på vattnet och roa sig? Om det låter som något för dig så har du kommit rätt. I denna artikel ger vi dig bra tips för att komma igång med SUP och ha roligt på vattnet i sommar. I slutet återfinns även en steg för steg guide för hur du som nybörjare kan utöva aktiviteten.

Vad är SUP – Stand Up Paddle?

Stand Up Paddel är en vattensport som härstammar från den amerikanska ögruppen Hawaii. Således är det fler likheter mellan surfing och SUP än bara brädans utseende. En stor skillnad återfinns i enkelheten att komma igång. SUP är nämligen mer nybörjarvänligt.

Utövaren är utrustad med paddelbrädan samt en paddel. Även en flytväst rekommenderas för säkerhetsskäl. Dessutom kopplas brädan till paddlarens kropp med en säkerhetslina. Beroende på vädersituationen varierar svårigheten men som nybörjare kan du ta med din utrustning till stranden en lugn dag. Väl vid vattnet står du på brädan och paddlar dig framåt vilket ger dig möjlighet att utforska större delar av stranden än vad som annars är möjligt. Dessutom är det en väldigt Instagram-vänlig aktivitet.

Testa SUP först, köp sedan

Innan du ger dig ut och handlar din egen utrustning finns det två saker att tänka på. Det första är att utrustningen inte är gratis. En SUP bräda kostar tusenlappar. Därför kan det vara en god idé att först testa. Det finns många företag som säljer introduktionskurser där du får låna materialet. Genom att välja denna lösning innan du köper din egen SUP-utrustning drar du nytta av två fördelar:

 • Testa och se om du vill överhuvudtaget gillar SUP
 • Kom igång enklare med SUP med en instruktör

Genom att testa ihop med en instruktör ökar du sannolikheten att uppskatta sporten SUP. De vägleder dig och hjälper dig att undvika de vanligaste nybörjarmisstagen som du sannolikt kommer att göra om du börjar med SUP själv.

Om det visar sig att du gillar att paddla och beslutar dig att köpa din egen utrustning så har vi sammanställt lite tips och råd på denna sida. Var medveten om att brädan är för stor att transportera i bilen. Således är det bra att ha ett takräcke att placera den på. Vi tipsar om ett bra takräcke längre ner i texten.

Kom igång och paddla SUP

Om du väljer att inte ta hjälp av en instruktör för att starta ditt SUP-äventyr följer här en liten nybörjarguide. Som vi redan vidrört, ta det lugnt och välj en lugn dag när vattnet är spegelblankt för att testa. Följ sedan dessa steg:

 • Fäst säkerhetslinan
 • Ligg bredvid brädan och tvinga in den under dig
 • Ställ dig på knä på brädan
 • Om det är svajigt, börja med att paddla knästående
 • Stå axelbrett mitt på brädan, använd handtaget som referens
 • Paddla med lätt böjda knän och nästintill raka armar
 • Arbeta med bålen mer än armarna
 • När du är bekväm, ta större paddeltag och jobba med balansen
 • Skratta åt din paddelpartner som fallit i vattnet

Ett bra knep för nybörjaren är att börja paddla i motvind. Det beror på att du annars kan få det svårt att paddla tillbaka till land, då det är svårare att paddla i motvind när du är uttröttad.

Frakta din SUP-bräda på bilen

Då vi som skrivit denna artikel har en utmärkt lösning för att frakta din SUP-bräda på bilen så vore det tjänstefel av oss att inte ta med det i texten. Vi pratar såklart om Northrack universala lasthållare och takräcke. En lasthållare du alltid har med dig i bilen och som monteras på några minuter. Den spänns fast med remmar via bilens dörrar och undertak så du behöver heller inga verktyg.

Läs mer om Northrack lasthållare här

Vi hoppas att denna introduktion till hur du kan gå till väga för att komma igång med SUP har varit till nytta. Ha en fin sommar, och paddla lugnt.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering