11 st kabelparker för wakeboard i Sverige

Kabelparker, cable parks i Sverige för wakeboard

I Sverige har intresset för vattenskidor länge varit synligt längs stränderna under sommaren. Men visste du att det finns kabelparker i Sverige som är specialanpassade för wakeboarding? Dessa anläggningar lämpar sig perfekt för dig som vill ta ditt intresse för vattensport till nästa nivå. Dessutom är det en rolig idé om du planerar en annorlunda aktivitet för en svensexa. Vissa av anläggningarna har till och med alkoholtillstånd.

Så, var hittar du kabelparker för wakeboard i Sverige? Efter att ha läst denna artikel kommer du veta exakt vart du ska bege dig för att uppleva wakeboarding när den är som bäst. Lasta brädan på takräcket så kör vi.

En anläggning utformad för wakeboarding

Innan vi förklarar vart du kan hitta de cable parks som finns utspridda i Sverige måste vi förklara vad dessa anläggningar faktiskt är. Det enklaste är att göra en jämförelse med ankarliftarna du ser i fjällen, där en vajer drar skidåkaren med hjälp av ett föremål som är kopplat mot den. Med hjälp av rörelsen från vajern dras utövaren framåt och beroende på skicklighetsnivån kan han utföra tricks, eller bara försöka hålla balansen.

Kabelparker är vattensportens motsvarighet till skateparker

Wakeboarding sägs ofta vara vattensportens motsvarighet till skateboard eller vintersportens snowboard. Det finns många likheter, likt att utövaren står på en bräda med bägge benen och att denna kan utföra tricks. Traditionellt har dessa varit beroende av vågorna från vattnet men tack vare cable parks har svensk vattensport tagits till nästa nivå.

De stora svenska kabelparkerna är nämligen utrustade med hinder som utövaren kan använda för att göra diverse manöver. Precis som vid skateboarding kan en wakeboardentusiast göra häftiga utföranden likt:

 • Surface 360
 • Ollie
 • Elefanten

Men, var återfinns de svenska anläggningarna för wakeboardfantaster?

Svenska cable parks för wakeboards

Det finns i dagsläget elva anläggningar i Sverige som kan användas för substitut till båtar vid wakeboarding. Dessa återfinns på följande platser:

 • Fagersta
 • Arlanda - Stockholm
 • Haninge - Stockholm
 • Bromölla
 • Härryda
 • Linköping
 • Halmstad
 • Malmö
 • Östersund
 • Uddevalla
 • Eskilstuna

Har vi missat någon i listan? Tipsa oss gärna, skicka ett mail till kundtjanst@northrack.se

Föga förvånande är de flesta kabelparkerna i Sverige placerade i landets sydligare delar. Låt oss kika närmare på dem en och en.

Kabelpark i Östersund

Om du befinner dig i de nordligare delarna av landet och vill testa wakeboarding på en specialanpassad anläggning kan du bege dig till Östersund. Anläggningen har ett så kallat 2.0 system, vilket innebär att banan är av det lite mindre slaget. Innan du snabbt och lätt hänger på ditt takräcke på bilen kan du besöka Östersunds cable parks webbplats och lära dig mer.

Stor cable park i Arlanda

Arlandas cable park är modellen större än Östersunds och låter stockholmarna roa sig utan att ha tillgång till båt. På anläggningen finns det två olika kabelsystem, så kapaciteten är riktigt bra. Utövarna erbjuds hela åtta hinder som gör wakeboardingen riktigt utmanande.

Just Ride Cable i Haninge

I Haninge hittar du Just Ride Cable - en eldriven kabelpark som även har café & butik. Här kan du åka eller prova wakeboard, vattenskidor, kneeboard, wakeskate m.m. eller bara titta på och ta en kopp kaffe.

Uddevallas kabelpark

Västkusten förknippas med vatten och i Uddevalla återfinns en kabelpark för wakeboardåkare. Det finns några hinder att använda på denna 2.0 bana, så om du vill åka wakeboard kan du helt klart testa anläggningen. Besök dess Facebook för information.

Malmös wakeboard park

I Sveriges tredje största stad finns en wakeboard park som inte bara används för wakeboard åkning. Hemsidan informerar om mängder av andra aktiviteter, likt SUP som kanske passar bättre för dig som vill utöva en lugnare vattensport.

Fagerstas cable park

I Fagersta återfinns den första riktiga wakeboardparken i Sverige. Banan sträcker sig över mer än 600 meter och har kapacitet att dra runt åtta personer samtidigt. Här återfinns dessutom mängder av hinder att nyttja för att genomföra häftiga tricks.

Cable parken i Bromölla

På sydkusten återfinns en härlig wakeboardpark. Anläggningen är öppen under sommaren och låter utövaren färdas runt banan i lite drygt 30km/h. Vid frågor kan du kontakta dem här.

Härrydas cable park

Västkustens andra anläggning återfinns lite mer in åt landet än Uddevalla, men det är inte långt från Göteborg till Härryda. Här återfinns nämligen Lagunen Cable Park som lämpar sig ypperligt för svensexan. Även här återfinns ett så kallat 2.0 system.

LKPG Wake Park i Linköping 

LKPG Wake Park drivs av Linköpings kabelsportförening (LKF). Linköping Wake Park är en av Sveriges mest centrala wakeboard-parker.

Halmstad Wake Park

Halmstad Wake Park ligger i det gamla kolbrottet i Grötvik. Här kan du prova på med full utrustning som ingår i priset. Halmstad wakepark drivs i ett nära samarbete med Halmstad Wakepark AB och Halmstad wakeboardklubb. Föreningen har arrangerat flera tävlingar på nationell nivå.

Eskilstuna Wakepark

Vid Eskilstunaån, mitt i centrala Eskilstuna, hittar du Eskilstuna Wakepark. Här kan du upptäcka staden från vattnet med turer på wakeboard eller SUP. Eskilstuna Wakepark är en wakeboardpark som drivs av en el-driven linbana. Här finns utrustning och duktiga instruktörer på plats.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering