Det här behöver du för att valla dina skidor hemma

Hur du vallar din skidor själv hemma

Att få med sig skidorna på fjällresan är den enkla biten. Det svåra börjar när du ställer dig i längdspåret och ska åka. Dina skidor förtjänar att vara i bästa skick när du använder dem. Just därför är det viktigt att valla dessa ofta. Vi bjuder på några tips om vilken utrustning du behöver ha hemmavid för att enkelt valla dina skidor.

En bra dag i spåret är en lustfylld resa som ger energi till kropp och själ. Därför är det bra att se till att det inte blir bakhalt i skidbackarna och att du inte tvingas staka dig när det går undan i nedförsbackarna. Att valla sina skidor kan däremot vara en djungel som en och annan säkert har gått vilse i genom åren. Som tur är finns det bra utrustning som ser till att din valla blir top-notch och att din skidåkning inte blir lidande!

Det här behöver du för att valla dina skidor:

Vallaställ

För att kunna arbeta med både glid- och fästvalla på dina skidor och applicera detta underlättar det om du har ett vallabord. Det är på detta bord du kan göra dina drag och lägga grunden för ett riktigt bra resultat även i skidspåret.

Vallajärn

Vallan behöver oftast smältas eller paraffineras som det även heter. Detta för att du ska kunna applicera vallan jämt och fint över skidans behag. Detta görs med ett vallajärn. Temperaturen på järnet går att reglera vilket innebär att du kan anpassa den till olika vallor.

Styrspårsskrapa

En styrspårsskrapa använder du för att rengöra din styrskåra från gammalt paraffin. Det behövs - får man inte bort sitt paraffin riskerar skidan att börja wobbla i spåret när man är ute och åker. Något som man vill undvika av naturliga skäl.

Plastsickel

En sickel är bra att ha så att man kan rengöra och skrapa skidorna från valla som blivit överflödig. Dessa produkter är förbrukningsvaror vilket innebär att de kan bli slöa efter en tid. Därför kan det vara värt att överväga att införskaffa en vässare för att undvika det tunga arbete som en slö plastsickel innebär.

Borste

Det finns en rad olika borstar på marknaden. Mässing-, stål- eller bronsbostar används för att ta bort oxiderat belag och material så man kan sätta på ny valla. Mjuka bronsborstar, tagel eller nylon använder man för att ta bort överflödig valla och släta till belaget för bättre glid. Korkborstar har man för att valla tunt och jämt.

Valla

De vanligaste vallorna man ser på marknaden brukar vara glid- och fästvalla. Precis som namnen antyder rör det sig om två olika vallor med två olika funktioner. Den ena är tänkt att ge extra skjuts, den andra mer fäste när du skjuter ifrån. Glid- och fästvalla appliceras dessutom på olika delar av skidan. Glidvalla använder du på hela skidan förutom under själva pjäxan. Fästvalla å sin sida använder du bara under pjäxan så att fästzonen endast nuddar snön när du lägger din vikt på ena skidan.

Att valla skidor kan vid en första anblick verka både dyrt och svårt. Men det gäller framförallt de som åker skidor på tävlingsnivå. Att valla skidor som du använder för motionsåkning görs snabbt och enkelt hemma i garaget. Den perfekta kombinationen av valla är något som du själv får prova dig fram till. Men ju mer frekvent vallning sker, desto bättre glider skidorna fram i snön. De ä bar å åk!


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering