Bygga altan på plintar - så går du tillväga

Hur du bygger altan på plintar

En altan kan anläggas direkt på marken i vissa situationer, men ofta är det bättre att bygga altan på plintar. Det beror på att det är vanligt att en altan anläggs i direkt anslutning till huset, och genom att placera altanen på plintar behöver du inte ha trappor. Men det finns andra fördelar, som att virket kommer upp från marken vilket minskar risken att det attackeras av mögel.

En altan är en relativt enkel konstruktion, och du kanske är en av alla de som vill bygga en altan själv snarare än att anlita en hantverkare. Om så är fallet, börja med att läsa vår guide om vad du ska tänka på innan du sätter igång att bygga altan på plintar. När du väl är redo, lasta in ditt takräcke i bagageluckan och bege dig mot din bygghandel. Väl där tar det inte mer än två minuter innan du monterat det på taket. Nog om det, hur går du till väga för att bygga altan på plintar?

Steg 1 bygga altan på pelare: Markera och kryssmät

Det första steget i att anlägga en altan är att markera vart du har för avsikt att placera den, följt av kryssmätning.

Steg 2: Mät och markera plintarnas position

Plintarnas funktion är att de lyfter upp altanen från marken, och det är på dem du lägger ramen samt de bärande reglarna. Därför måste du säkerställa att plintarna står i raka linjer, och att avståndet mellan dem inte överstiger 2 meter.

Steg 3: Gräv och gjut

När du markerat vart plintarna ska stå, gräver du ut för plintarna. Därefter kan du välja om du föredrar att själv gjuta dem, eller köpa dina betongplintar direkt från din bygghandel. Om du gjuter själv, kom ihåg att placera järnen innan betongen stelnar.

Steg 4: Placera bärlinorna

Det är nu dags att ta fram vattenpasset och placera ut bärlinorna runt hela din altan. Du börjar med att lägga ramen, det vill säga de yttre bärlinorna först, de som går runt anläggningen samt längs husväggen om du bygger i direkt anslutning till en fastighet.

Steg 5: Montera golvreglar

Golvreglarna monterar och fäster du i bärlinorna. För att de ska hålla sig på plats förankrar du med skruv, balkskor eller spik. Du bör ha luft mellan dina golvreglar, lite drygt 0,6 centimeter.

Steg 6: Lägg golvet i trall

Efter att golvreglarna har förankrats i bärlinorna är det dags att placera ut trallen för altangolvet. Du arbetar dig utifrån och inåt, så att de sista brädorna läggs mot husväggen givet att du bygger i direktanslutning till ett hus. Ett bra tips för att lyckas med ditt altanbygge är att du förborrar innan du skruvar fast trallen i golvreglarna.

Är du estetiskt lagd och i färd med att bygga altan på plintar, vill du så klart att det ska se bra ut. Därför är ett bra tips att lägga en front kring kanterna.

Steg 7: Njut av din altan

Din altan är nu redo att användas. Bjud över dina vänner och njut av en kopp kaffe, ett glas vin eller något som passar just ditt sällskap.

Kom ihåg att du kan få hjälp på din brädgård om du har frågor. Ofta hjälper de dig med mycket bra tips om du begär en offert för allt material på en gång, vilket kan sänka kostnad för altan.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering