Anlägg altan: 4 saker att tänka på innan du bygger altan
Det är inte långt kvar till tjälen har försvunnit ur marken och det är dags att börja planera inför sommaren. Är du som så många andra en sommarälskare som gillar att bjuda in vänner till grillkvällar, så kommer du att uppskatta vår artikel om 4 saker att tänka på innan du bygger altan. Det är få saker som slår en bra kväll på altanen med vänner och familj, men det finns mycket som kan gå fel under byggnationen. För att säkerställa att ditt bygge blir lyckat finns det några saker att ta i beaktning innan du börjar.
- Behövs bygglov för att bygga altan
- Vart ska du placera altanen
- Vilka material ska användas för altanbyggnation
- Vad kostar det att bygga altan
Genom att gå igenom checklistan ovan innan du börjar bygga altan själv kan du öka sannolikheten för ett lyckat utfall. Så håll till godo med vår genomgång av fyra saker att tänka på när det är dags att bygga altan själv. En sak som är säker är att det är enklare att transportera hem virket till bygget på ett takräcke, än att försöka forcera in det i bilen. När virket väl är på plats på din lasthållare, lastsäkra ordentligt innan du kör hem och påbörjar byggnationen av din nya altan.
Bygglov bygga altan
Att anlägga altan i anslutning till din bostad är en stor investering som förväntas hålla under en längre tid. Med det i åtanke är det viktigt att se till att göra saker och ting rätt från början. En punkt som du riskerar att missa om du inte är uppmärksam är hur vida du behöver ett bygglov för att bygga altan eller inte. Om du bygger din altan utan att först undersöka bygglovssituationen riskerar du att behöva riva hela konstruktionen om det visar sig att den är olovlig. Det är en situation som du självklart vill undvika, och lyckligtvis är det enkelt att kolla upp bygglovssituationen.
För att undersöka om du behöver ett bygglov vänder du dig till byggnämnden i din kommun. Det är dem som avgör om ett bygglov krävs eller ej. I regel krävs inte något bygglov för att bygga altan själv på marken. Men om du vill bygga något mer avancerat kan det krävas, här listar vi några situationer där ett bygglov kan efterfrågas.
- Altanen ändrar byggnadens utseende kraftigt
- Bygga altan på plintar som skapar utrymme under altanen
- Altan nära tomtgräns
För att hitta konkreta exempel på när ett bygglov för altan krävs och inte krävs kan du vända dig till boverket som erbjuder en bra guide. Bland annat ger de tips för hur du vet hur hög din altan är om du bygger altan på plintar.
Nå väl, nog om de juridiska. Låt oss gå vidare i vår guide med 5 saker att tänka på när du bygger altan själv.
Placera altanen rätt – där vill du bygga altan
Innan du påbörjar bygget av din nya altan bör du tänka igenom hur du vill använda den. Ska den vara i anslutning direkt till köket för tillgänglighetens skull? Eller vill du vara strategisk i termer av väder? Det finns helt klart många aspekter att ta i beaktning.
Något som många uppskattar är att kunna ta sin första kopp kaffe utomhus på vårkanten på sin altan, kanske är du en av dem? Har du i så fall en plats kring ditt hus som erbjuder vindskydd mot nordanvinden? På sommaren är det också skönt att kunna sitta på altanen hela dagen. Således kan du välja att placera bygga altan på plattor, pelare eller på marken i sydläge. Ytterligare en faktor som är viktig att ta i beaktning är, likt vi nämnde när vi berörde bygglov kring altanbyggen, hur nära tomtgränsen du bygger.
En aspekt som kanske inte är lika intuitiv som att du vill ha altanen lättillgänglig och i sydläge är hur du vill använda den i framtiden. Det är inte alls ovanligt att vilja bygga ut altanen för att exempelvis kunna addera en jacuzzi eller bygga till bastu.
Låt oss summera de viktiga punkterna om hur du placerar din altan:
- Vindskydd
- Placering i förhållande till solexponering
- Avstånd till angränsande tomter
- Möjligheter till utbyggnad av altan
Nå väl, vad ska du tänka på rent tekniskt? Det är dags att kika på material.
Material för att bygga altan
Sverige har ett klimat med stor variation. Eftersom trä är ett levande material är det oerhört viktigt att du väljer brädor av hög kvalité som tål de slitsamma väderförhållandena. Vilket trä som bör användas varierar med hur du bygger altanen. En altan på plintar som är oskyddade bör ha träskyddsklass NTR/AB. Om du istället föredrar att bygga din altan på plattor eller direkt på marken, alternativt där de är svåra att byta, bör du vända dig mot träskyddsklass NTR/A.
Eftersom trä som sagt är ett levande material, likväl som järn och metall är det viktigt att du dimensioneringen av sammanfogningarna är starka. Det är oerhört viktigt att dessa material är rostskyddade så att de tål samtliga årstider. Skulle du ha funderingar går det självklart bra att fråga på brädgården så får du hjälp av sakkunnig personal.
Vad kostar det att bygga altan – gör en budget
Att bygga en altan kan vara dyrt, men om du gör det själv istället för att anlita en hantverkare kan många kronor sparas. Med det sagt är det viktigt att göra en budget för ditt projekt innan du startar. För visst vore det trist att behöva stanna upp halvvägs för att pengarna tagit slut?
Kostnaden för att anlägga en altan varierar beroende på många faktorer så som:
- Materialval
- Storlek
- Vilken brädgård du väljer
Genom att göra en skiss och jämföra olika återförsäljare av material kan du göra en robust budget för ditt altanprojekt.
Summering: Bygg egen altan
Om du har tankar på att anlägga en altan finns det fyra saker att tänka på innan du börjar bygga:
- Behövs bygglov för altan
- Placera altanen rätt
- Välj rätt material
- Gör en budget för ditt altanbygge
Genom att tänka igenom dessa punkter innan du börjar bygga kan du undvika tråkiga överraskningar. Efter att ha undersökt hos byggnämnden om du behöver bygglov för den plats och typ av altan du vill bygga, bör du undersöka vilka material som är bäst. Baserat på storleken av uteplatsen eller terrassen, samt materialen du vill använda för anläggandet, kan du göra en robust budget. Med dessa verktyg säkerställer du att ditt altanprojekt är grundligt planerat.
Lämna en kommentar