Välj rätt tackräcke till din elbil

Välj rätt tackräcke till din elbil

Till skillnad från en fossilbil får en elbil kraftigt ökad energiförbrukning vid högre hastighet. Detta på grund av ökat luftmotstånd. Luftmotståndet ökar med kvadraten på hastighetsökningen. Det vill säga att ökar du hastigheten från 100 km/h till 110 km/h ökar luftmotståndet med 20%. Luftmotståndet står för ca 35-40% av bilens totala energibehov enligt WLTP-cykeln. Detta är något som elbilstillverkarna jobbar hårt på att minska. Exempelvis har ju vissa bilar kameror istället för backspeglar som sticker ut på sidan.

Att skillnaden är mindre för en fossilbil beror på att en förbränningsmotor får bättre verkningsgrad vid högre belastning. Verkningsgraden är såpass dålig att mycket av energin slösas bort som värme oavsett hastighet. En fossilbil drar mer bränsle per mil i stadstrafik än på landsvägskörning medan det för en elbil är tvärtom!

I och med att luftmotståndet är en så viktig faktor för energiförbrukning hos din elbil är det av stor vikt inte ha något onödigt på bilen som ökar luftmotståndet, exempelvis ett takräcke som inte används. Så fort du inte har behov av ditt takräcke bör det plockas av för att inte dra onödigt mycket energi.

Northrack Soft Roof Rack monterar du på och av på bara några minuter, helt utan verktyg eller svordomar. Ett enkelt sätt att spara på energin och öka räckvidden.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering