Tips och råd för dig som ska hyra bil utomlands

Hyrbil - hyra bil utomlands

Att semestra utomlands är för många en självklarhet, men ett av de största hindren utgörs över hur du ska transportera dig till semesterorten. Ofta anses bilresan ner till Europas sydligare delar vara lite för lång, särskilt om du reser med barn. En lösning är att flyga till en av flygplatserna som ligger i närheten av det faktiska resmålet, och använda sig av en hyrbil på plats. Men att hyra en bil i ett främmande land kan kännas lite obekvämt. Därför har vi sammanställt lite goda råd för dig som ska hyra en bil utomlands.

Jämför biluthyrningsfirmor innan du reser

Det första steget för att lyckas med att hyra bil utomlands är att säkerställa att biluthyrningsfirman är seriös. Idag finns det massor av tjänster online där du kan läsa om vad andra kunder har att säga om sina erfarenheter med en given aktör. På samma webbplatser kan du även jämföra priser, likt du gör för konsumentprodukter via webbsidor som t ex Pricerunner.

Genom att läsa på om biluthyrningsfirman, och andras erfarenheter från dem, minskar du stressen före du ingår hyresavtalet. Men, det finns vissa saker i dessa avtal som du måste vara medveten om.

Undersök hur gammal föraren måste vara

Det är inte ovanligt att biluthyrningsfirmor utomlands kräver att föraren har uppnått en given ålder. Således är det inte säkert att du kan framföra fordonet, bara för att du är 18 år gammal och har körkort. Många aktörer kräver att föraren ska vara minst 21 år eller i vissa fall äldre. Men det finns fler faktorer rörande föraren att vara uppmärksam kring.

  • Hur många förare har rätt att köra hyrbilen
  • Försäkringspremien beror på ålder

Om du hyr en bil utomlands är det vanligt att endast en förare har tillåtelse att framföra fordonet. Skulle ni resa i grupp, eller som en familj med två vuxna, är standarden att ni måste betala extra för att båda individerna ska kunna köra bilen. Skulle en förare inte vara registrerad med biluthyrningsfirman och en olycka inträffar så täcker inte försäkringen.

Åldern på föraren har också en inverkan på hur mycket ni betalar för er försäkring. Principen är densamma som i Sverige där yngre förare betalar en högre försäkringspremie eftersom det är mer sannolikt att dessa är involverade i trafikolyckor.

Grundpriset är inte det samma som slutpriset

Konkurrensen mellan uthyrningsfirmorna är riktigt tuff, så de försöker locka till sig kunder med låga priser. Samtidigt som de behöver locka till sig kunder, som i allt högre grad använder jämförelsetjänster, så behöver de generera tillräckligt med intäkter för att fortsätta verksamheten. Således är grundpriset som de marknadsför sällan det samma som den slutliga kostnaden. Ofta försöker de sälja på dig försäkringar, extra förare och bättre modeller.

  • Förarens ålder är en faktor som bestämmer priset
  • Tillägg för extra förare
  • Uthyrningsfirman försöker uppgradera dig
  • De vill sälja på dig en dyr försäkring

Försäkringen är en post som kan få hyrpriset att sticka iväg kraftigt. Med vissa kreditkort som t ex Bank Norwegian så kan man istället teckna en Självriskförsäkring för hyrbil som kostar några hundralappar per år. Då slipper du ta den extra kostnaden för försäkring på hyrbilen. Ett annat sätt som ofta fungerar bra om du vill hålla nere priset för din hyrbil är att kika på alternativ som inte är baserade på flygplatsterminalen. Dessa har oftare lägre fasta utgifter i termer av kostnader och erbjuder fri transport till och från flygplatsen.

Var medveten om depositionen

När du hyr en bil ombes du ofta att tillhandahålla en deposition. Således behöver du ha ett kreditkort som låter dig låsa en given summa, vanligtvis cirka 1000€, under perioden då du disponerar bilen. Ett sätt att undvika depositionen är att köpa en lösning där bilen är helt försäkrad. Vid dessa tillfällen tillåts kunden i regel använda bilen utan att låsa upp en stor summa pengar. Men försäkringen ökar som sagt på hyreskostnaden ganska rejält.

Undvik tråkigheter med besiktning

När du hämtar ut bilen från uthyrningsfirman skriver du under att den är i gott skick. Det finns många historier online om hur kunder har returnerat ett fordon med repor eller andra skador, som redan var där när de hyrde bilen. Men på grund av att de inte besiktigade bilen innan de skrev under avtalet fick de betala för skadorna.

Genom att gå igenom bilen, ta bilder på eventuella repor och be ditt ombud att notera de defekter som du upptäcker kan du spara mycket huvudvärk. Säkerställ också att bilen är fulltankad när du tilldelas din hyrbil utomlands. Det är standard att du får bilen fulltankad, och att du sedan återlämnar den med tanken full (om inte avtalet säger annat).

Extra tips för dig som ska hyra bil utomlands

Genom att hyra en mindre bil kan du hålla nere dina kostnader för transporten. Eftersom en mindre bil har en lägre försäkringspremie, och kostar uthyrningsfirman mindre att införskaffa, kostar det mindre pengar att hyra dessa.

Dessvärre är just lastutrymmet något av ett problem i mindre bilmodeller. Ett smidigt tips är vårt mjuka universala takräcke Northrack. Den fungerar nämligen utmärkt att ta med som handbagage och passar i stort sett alla 4-dörrars bilar på marknaden. Du spänner fast takräcket vilket innebär att du heller inte behöver några verktyg för att montera det. Northracks mått är som följer:

  • 99.0 x 10.1 x 7.6cm & 1,8kg

Genom att jämföra detta mått med reglerna kring bagage som gäller för just ditt flygbolag, kan du njuta av en hyrbil utomlands vid din nästa resa, utan att försöka pressa in all utrustning och väskor i bagaget.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering