Ska du bila i Europa? Ta med det gröna kortet!

Gröna kortet för försäkring på bilresan utomlands

Om du tänker ge dig ut på vägarna i Europa med ett fordon som är svenskregistrerat brukar den obligatoriska trafikförsäkringen täcka ditt ansvar om ditt fordon orsakar skador.

Den kan även ge ersättning till tredje man för personskador eller sakskador. På samma sätt kan du genom din trafikförsäkring även få rätt till ersättning om ett utländskt fordon är inblandad i en olycka som drabbar dig.

När du är ute och reser är det med andra ord bra att kunna visa upp att du har en aktiv trafikförsäkring i Sverige. Du kan fritt köra mellan de olika medlemsländerna med din egen trafikförsäkring, men vissa länder kräver ett bevis på att ditt fordon är trafikförsäkrat. Det här här det gröna kortet kommer in i leken.

Det så kallade gröna kortet är ett internationellt försäkringsbevis som visar att ditt fordon har en betald trafikförsäkring som gäller i landet där man registrerat fordonet. Det går utmärkt att beställa ett grönt kort för personbil, husbil, lätt lastbil samt motorcykel från ditt försäkringsbolag.

Gröna kort-samarbetet har medlemmar i form av försäkringsbolag i nästan alla länder i Europa samt i ett antal länder runt Medelhavet. Totalt är det i skrivande stund 47 stater som ingår i samarbetet. Varje medlemsland har i sin tur en gröna kort-byrå. Denna byrå kan hjälpa till att reglera eventuella skador som utländska fordon orsakar.

Ersättningen för dessa skador lämnas i det land där olyckan inträffat. I det land där fordonet är registrerat finns en motsvarande byrå som garanterar skadeersättningen visavi den reglerande byrån. Den slutgiltiga kostnaden betalar dock ditt trafikförsäkringsbolag. I Sverige är det TFF som agerar som den svenska garantifonden och som representerar de olika svenska försäkringsbolagen i detta samarbete.

I de flesta länder är det inget krav på att du måste ta med det gröna kortet. Men det är enkelt att beställa detta bevis och det underlättar nästan alltid i samband med olyckor när det är dags för skaderegleringen.

Passa även på att ta med dig vårt portabla takräcke Northrack på semestern. Den väger bara 1,8 kilo och är därmed perfekt att förvara i bagageluckan när du ger dig ut på vägarna i Europa. Den effektiva lasthållaren har en unik design och passar på i stort sett alla fyradörrarsbilar på marknaden. Perfekt att använda om lastutrymmet där bak inte riktigt räcker till och ni vill placera packning och paket på taket.  


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering