Sju bra saker att tänka på när du köpt ett takräcke

Tips att tänka på vid användning av takräcke

Det finns vanliga problem och misstag som människor gör både när de monterar och använder takräcken. Därför har vi sammanställt en liten lista på bra saker att tänka på när du ska börja använda ditt takräcke.

Läs bruksanvisningen

Det säger kanske sig självt. Men om du monterar ett takräcke på din bil är det viktigt att läsa igenom alla instruktioner. Det gäller speciellt om du har köpt ett takräcke som måste skruvas fast och smörjas in. Kom ihåg att din bil är oftast värd mycket mer än den uppsättning takräcken du just har köpt, så skada den inte genom att inte läsa instruktionerna! RTFM, som kidsen säger.

Våga be om hjälp

Att lasta på ett takställ med stora, skrymmande föremål kan vara ganska svårt. Det är när du kämpar och anstränger dig som mest som saker tenderar att bli skadade. Så - istället för att skrapa din fina lack med kajaken du försöker hantera på egen hand, kanske någon kan erbjuda dig en hand istället.

Glöm inte bilens maxvikt

Bruksanvisningen för din bil ska innehålla ett avsnitt om den maximala vikten som kan bäras på taket. Vi på Northrack har noterat att ibland kan bilen ha en något lägre viktgräns än takstängerna. Just därför är det viktigt att kontrollera och aldrig överstiga det som är det lägsta av de två.

Se till att ha koll på maxhöjden

Du skulle bli förvånad över hur många som lyckas köra sin bil till en parkeringshus med flera våningar (eller deras eget garage) och glömt bort att de hade takräcken och takboxen eller cykelställen monterade. Det är främst ett problem på större bilar likt stadsjeepar modell större, men det kan även hända med kombin. Var vaksam!

Surra fast allting ordentligt

Kanoter, kajaker och surfbrädor bör vara fastspända till bilens främre och bakre del, inte bara till takräcket. Du kan använda bilens dragöglor eller dragkrok om den har en sådan. Denna typ av produkter kan generera rejäla mängder aerodynamisk lyftkraft när du reser i högre hastigheter och kan leda till olyckor. Men även om du inte reser snabbt kan starka vindar utomhus också orsaka skador.

Att köra långsamt är en dygd

Det tål att sägas igen. Vissa tillbehör till takräcken, som takboxar, har en varning om vilken som är den maximala hastighet som aldrig bör överskridas. Aerodynamiskt luftmotstånd ökar som bekant med hastigheten och att överskrida hastighetsgränsen kan effektivt utöva för mycket kraft på tillbehöret eller takräcket. Ta det säkra före det osäkra – kör inte för snabbt.

Plocka ner takräcket om det inte används

Trots användningen av lätta material och aerodynamiska profiler ger ett takräcke fortfarande en viss vikt och aerodynamisk dragkraft till din bil. Även om det är en liten mängd, kommer det att påverka din bränsleekonomi negativt. Så om du inte använder det, ta bort det! Vårt svenskutvecklade takräcke Northrack är till exempel hur smidigt som helst att plocka på och av.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering