Så väljer du rätt slalomskidor

Välj rätt slalomskidor. Vi guidar dig

En dag i skidbacken är något som många uppskattar. Det är fartfyllt och spännande att ge sig av utför - givet att man har valt rätt slalomskidor.

När det kommer till utförsåkning gäller det att se till att man har en skida som är anpassad efter en själv. Tyngd, längd och åkstil är variabler som alla spelar en avgörande roll när du ska slå till på ett par nya skidor. Genom att ha rätt skidor får du dessutom en både roligare och enklare skidupplevelse.

Det finns många olika sorters skidåkningsupplevelser man kan uppleva. Det viktigaste är att du vet var och hur du vill använda skidorna innan du börjar titta på vilka du ska köpa. Den allra vanligaste idag sker i preparerade backar, så kallade skidpistar. Om du planerar att åka pistat är det just pistorienterade skidor som du ska titta närmare på. Det finns självklart även skidor som är mer lämpade för offpist-åkning och friåkning.

Är du nybörjare eller van skidåkare?

Beroende på vilken nivå du befinner dig i finns det olika typer av skidor att titta på. Styvheten i skidan är en sak som skiljer sig åt mellan nybörjarskidor och skidor för mer avancerade åkare. Här bör du utgå ifrån din egen erfarenhet av att stå på ett par slalomskidor samt hur mycket du väger och hur snabbt och hårt du åker.

Väger du lite mer och åker snabbt och skickligt kan det vara lämpligt med en hårdare skida. Är du nybörjare som inte väger lika mycket kan du med fördel tittare på en mjukare skida. Dessa är mer lätta att åka på eftersom du inte behöver lika mycket kraft när du gör svängar.

Skidornas längd spelar roll

Att fråga hur lång en skida ska vara är som att fråga hur långt ett snöre är. Det beror på och det finns heller inga direkta riktlinjer. Är man nybörjare i backen är det klokare att satsa på en skida som är kortare - precis som när man ska välja längdskidor. Längre skidor kräver oftast att man har erfarenhet, kortare skidor är mer lättåkta.

Om du ska skaffa skidor till ett barn brukar man rekommendera att dessa ska vara ungefär 20 centimeter kortare än barnets längd. När barnet är mer van vid att åka skidor kan det minskas till cirka 10 centimeter. Är du på jakt efter ett par pistskidor eller carvingskidor rekommenderar vi att dessa är mellan 0-10 centimeter kortare än skidåkaren. Ska du däremot åka offpist eller allmountain är det bra om skidorna är i samma längd som dig själv. Parkskidor är inte helt lätt att säga vilken längd de ska ha. Istället får man utgå från sin egen åkstil och känsla. En twintip å sin sida bör vara ungefär samma längd som åkaren.

Sist med inte minst - frakten av skidorna

Eftersom vi jobbar med takräcken så måste vi även passa på att gå in på frakten av skidorna. Då passar vår produkt Northrack alldeles ypperligt eftersom den både är skidhållare och takräcke i en och samma produkt. Tack vare sin vikt och storlek kan du förvara Northrack i bagageluckan. Du behöver heller inga verktyg för att montera den då den smidigt spänns fast via bilens dörrar och innertak.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering