Så lastar du rätt på takräcket - tre snabba tips

Lasta rätt på takräcke

Lastutrymmet i din bil har sina begränsningar. Därför är det smart att ibland transportera saker på taket med hjälp av lasthållare och takräcken. Här får du tre enkla tips som gör att du lastar både lagligt och säkert. Allt för att minska risken för farliga situationer i trafiken.

Lasta inte för högt

Om du har en personbil eller en SUV är du förmodligen van att ignorera varningar för maxhöjd under viadukter och broar. Men när du lägger till en last på taket av din bil måste du ägna mer uppmärksamhet åt dessa skyltar, särskilt om du har en cykel på taket. När du lastat klart bör du mäta den exakta höjden och därefter spara en anteckning vid ratten kring detta så att du inte glömmer det. Var noga med att hålla ett öga på broar och parkeringsgarage - men även ledningar, trädgrenar samt drive-throughs på snabbmatsställen längs med motorvägen.

Balansera din last noggrant

Lastförskjutning sker ofta om takräcket inte är ordentligt surrat, vilket kan orsaka alla möjliga problem under körning. Om vikten befinner sig för långt fram kommer du att få problem varje gång du bromsar in. Omvänt kommer din styrning att kännas svajig om packningen befinner sig för för långt bakåt. Således är det väldigt viktigt att ha en stabil och säkrad last. Knepet är att sprida lasten så att både vikten och storleken på dina artiklar fördelas jämnt. Ett takräcke med mycket last höjer dessutom tyngdpunkten på din bil och gör att den lättare kan komma i gungning - särskilt vid höga hastigheter.

Tänk på maxvikten 

När du planerar hur du ska transportera din last på taket är det en bra idé att känna till både takräckets viktgräns och fordonets dito. Vissa takräcken likt vårt eget Northrack ligger dikt an på bilens tak och är beroende av detta. Om du packar en massa saker är det inte en dålig idé att skapa en lista med ungefärliga vikter för att se till att det inte blir för tungt. Tunga belastningar skapar mer vindmotstånd, vilket innebär lägre startsträcka och mer buller. Att överskrida viktgränsen kan dessutom skada ditt fordon och eventuellt till och med leda till en allvarlig olycka. Stadsjeepar har högre tyngdpunkter till att börja med, att lägga till en tung taklast till ekvationen kan i värsta fall få dessa att välta.

Är du på jakt efter en enkel lasthållare som passar i stort sett alla fyradörrarsbilar på den svenska marknaden? Northrack är en smart och prisvärd lösning för alla som saknar behov av att köra runt med ett fastmonterat takräcke till vardags.

Läs mer här om Northrack takräcke här...


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering