Så kommer du igång med Wakeboard

Kom igång med wakeboard i sommar

Välkommen till vår guide på ämnet ”så kommer du igång med wakeboard”, en introduktion för dig som vill testa en häftig vattensport i sommar. Wakeboard kan sägas vara vattensportens motsvarighet till slädåkning. Utövaren dras nämligen framåt av en motorbåt, och utför tricks med hjälp av vågorna som uppstår när båten forsar fram i vattnet. Det är från vågorna som ordet ”wake” härleds.

Ett populärt alternativ till att åka wakeboard bakom en motorbåt är att besöka en anläggning där en bana för wakeboarding återfinns, liknande den som används vid linbaneåkning. Läs vidare och låt dig inspireras av vår guide, så kommer du igång med wakeboarding. Lasta därefter du utrustningen på din Northrack lasthållare och sätter kurs mot närmsta cable park.

Vad behövs för att komma igång med wakeboard?

Det första du behöver bestämma är om du vill börja åka wakeboard bakom en motorbåt, eller om du hellre vänder dig mot en så kallad cable park. Om du vill åka bakom en båt förutsätter det att du äger en, har en kompis eller släkting som har tillgång till en båt. Alternativt att du köper upplevelsen från ett företag.

I termer av utrustning som krävs är följande prylar på behovslistan:

  • En wakeboard
  • Bindningar
  • Flytväst
  • Hjälm
  • Våtdräkt

Tänk på att du måste ha möjlighet att förankra utövaren i båten eller kabeln. Således behövs en flytväst i vilken du kan fästa linorna till draganordningen. Men flytväst är inte den enda säkerhetsutrustningen som krävs. Eftersom utövaren kan komma upp i höga farter och hoppa högt upp i luften bör en hjälm användas för att skydda vid eventuella (garanterade?) fall. Dessutom kan vi rekommendera att du använder en våtdräkt. Så kommer du igång med wakeboard på ett behagligare sätt. Den skyddar både mot kalla vindar och kyligt vatten.

Att tänka på vid köp av wakeboard

Att åka wakeboard är lite som att åka skidor och således finns det likheter mellan att köpa skidutrustning och välja en rätt wakeboard. Således spelar din vikt likväl som din åkstil roll i ditt val. De goda nyheterna är att det finns olika typer av brädor som är anpassade för att passa olika individer beroende på hur väl de behärskar wakeboardsporten. Så, eftersom detta är en nybörjarguide rekommenderar vi att du börjar med att kika på nybörjarvänliga wakeboards.

Med det sagt, din vikt spelar roll. Om du väljer att handla en wakeboard i en butik online kan du använda tabellen nedan som guide.

Din vikt Wakeboard längd
<= 45 kg 130 cm
45 – 68 kg 130 – 134 cm
68 – 81 kg 135 – 139 cm
81 - 113 kg 140 – 144 cm
>= 113 kg 144 cm+

 

Nu när du vet vilka längder du ska titta på undrar du säkert, varför är det så? Jo, kortare brädor tenderar att förflytta sig långsammare över vattnet. Dessa är således aningen enklare att navigera och lämpar sig därmed väl för dig som vill hoppa och göra tricks.

Om du är nybörjare och vill lära dig åka kan en stabil, längre wakeboard vara ett bättre val. Den tilltagna längden bidrar till ökad stabilitet vilket hjälper dig att hålla balansen. Således rekommenderas en längre och tyngre bräda för dig som vill testa wakeboarding.

Vi hoppas att du har haft mycket glädje av denna text, och att du nu vet hur du går tillväga för att lära dig åka wakeboard i sommar.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering