Packa bilen säkert inför vintersemestern

Packa bilen säkert inför vintersemestern
Snart är det sportlov. Ska du ut på skidresa med bil? När det är mycket packning som dessutom är otymplig som ska med på resan är det viktigt att packa rätt. Inte minst för att göra resan så säker som möjligt.

Några handfasta råd som gör både packningen och resan smidigare.

1. Tyngst går först
Ge bilen en låg tyngdpunkt genom att först packa de tyngsta föremålen längst ner i ditt bagageutrymme. Gärna direkt på bagageutrymmets golv om möjligt. Se till att dessa är placerade så nära mitten som det bara går och även nära baksätets ryggstöd. Försök också att fördela packningens vikt (höger/vänster) jämnt.

2. Packa lågt
Se till att du inte har någon tung eller hård packning ovanför ryggstöden. Det kan vara farligt om du måste göra en plötsligt inbromsning då den kan fara framåt vid en kraftig inbromsning och skada både dig och dina medpassagerare. Om du har ett lastnät ska du använda detta. Se även till att ditt bagage är är packat så tätt som det bara går. Detta för att undvika att något tippar vid inbromsningar eller när du tar snäva kurvor.

3. Använd takräcke vid behov
Skaffa ett takräcke eller en takbox om du ska ta med skidor eller mycket packning. Med ett takräcke bör du tänka på att säkra din packning med bra spännband. Även i en takbox kan spännband vara bra att använda så att inget flyger ur boxen om du till exempel gör en kraftig inbromsning. Tänk på att både takräcke och takbox bör packas så lätt som möjligt. Detta eftersom den förhöjda tyngdpunkten påverkar bilens köregenskaper. Kolla gärna in vårt universala takräcke Northrack som passar i stort sett alla 4-dörrars bilar.

4. Packa smart
Se till att packning som är viktig vid ett stopp eller en olycka är lätt att komma åt. Oaktat hur långt du ska köra är det viktigt att alltid ha med sig en första hjälpen-väska och en reflexväst. Du bör även packa med dig extralampor och verktyg. Självklart är både din varningstriangel och minst ett reservdäck med på din resa på våra vintervägar.

5. Kolla lufttrycket
När du har packat bilen kan det vara läge att även kontrollera lufttrycket i däcken. Om du har packat väldigt tungt kan det behöva justeras. Många kör med för lågt däcktryck vilket kan försämra bilens egenskaper och göra däcken mer tungrullade vilket både ökar bränsleförbrukningen och sliter onödigt på däcken. Bilen blir även svårare att hantera vid en eventuell undanmanöver och du löper större risk att få sladd. Tänk på att den siffra för däcktrycket som din biltillverkare angett gäller för “kall” däckluft. När du kör skapas värme i gummit som värmer upp luften inuti däcket och trycket kan förändras.

Slutligen. Om olyckan trots allt är framme kan det vara viktigt att snabbt kunna ta sig ur bilen. Ett litet fiffigt och billigt verktyg som exempelvis Northrack Car Escape (en kombinerad bälteskniv och glaskrossare) kan i vissa lägen vara livräddande.

Kör försiktigt och ha ett härligt sportlov.

Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering