Loppmarknad: En svensk klassiker för dig som gillar fynd

Allt om loppmarknader i Sverige

Du som vill göra både din privatekonomi och miljön en tjänst kan med glädje besöka en svensk loppmarknad. Här möts människor för att utbyta second hand varor som annars skulle slängas, och priserna är i regel riktigt pressade. Det som gör loppisar så roliga att besöka är att du aldrig riktigt vet vad du kommer att hitta.

Visserligen kan du ha ett givet objekt i sikte när du kliver in på handelsområdet, men ibland springer du på något oväntat. Därför kan det vara bra att ha en lasthållare från Northrack i bagageluckan, så att du kan transportera hem större föremål om du hittar något du inte kan motstå. Läs vidare för att få mer insikter kring hur loppmarknader fungerar och se om det kan vara något för dig att utforska i sommar.

Loppisar tillhandahåller unika möjligheter

De svenska loppisarna arrangeras ofta i större lokaler likt ladugårdar eller industrilokaler. Här möts diverse säljare och kunder och utbudet av varor varierar från möbler till böcker och diverse idrottsutrustning. Med andra ord kan du hitta allt från himmel och jord på dessa tillställningar.

Det som gör dessa handelsplatser unika är att det går att köpa udda objekt här. Vid vissa tillfällen har säljaren inte någon aning om hur värdefull varan som säljs faktiskt är, vilket öppnar upp för bra möjligheter att göra fynd. Godset som handlas är i regel second hand och kraftigt nedsatt i pris. Således kan du göra en god gärning både för din plånbok och miljön genom att utforska en loppmarknad innan du beger dig till en affär för att köpa vad du behöver.

Tjäna pengar på andrahandsprodukter

Visst, det kan vara roligt att gå och titta på loppmarknader och köpa något som du behöver eller finner lite lustigt. Men för somliga är loppmarknader en viktig sidoinkomst och i vissa fall utgör loppisar grundpelaren i privatekonomin. Dessa individer besöker bland annat:

  • Loppisar Stockholm
  • Loppmarknader Göteborg

Här letar de efter objekt som de sedan förädlar och säljer vidare. Detta kallas för flipping och har blivit populärt. Du som är kreativ och gillar att pyssla kan alltså tjäna lite extra pengar genom att gå på loppis och köpa saker i andra hand som du sedan piffar upp och säljer vidare.

Några länkar till sajter som listar loppmarknader:

https://www.loppistajm.se/kalender/
https://svenskaloppisar.se/
https://www.loppisar.com/
https://loppisportalen.se/

Tre typer av loppmarknader

Som vi tidigare nämnt så arrangeras loppmarknader i regel antingen i industrilokaler eller i ladugårdar. Det kan vara den lokala idrottsföreningen som försöker dra in lite extra pengar till kassan, men det finns också säljare som försörjer sig på denna typ av verksamhet. I Sverige hittar du tre olika typer av loppisar.

Loppis på förhyrd plats

En loppis på förhyrd plats är vad du i regel hittar när du besöker större industrilokaler eller öppna ytor där många säljare samlas. Här återfinns i regel de som livnär sig på försäljning av andrahandsföremål. Arrangören hyr ut bord och anpassade områden på försäljningsytan där säljare ställer upp sina föremål. Här kan du ofta hitta unika möbler som kan ha design och utformning som skiljer dem från vad du hittar på IKEA.

Second hand-butiker

Många välgörenhetsorganisationer säljer diverse föremål i andra hand. De tilldelas saker från personer som rensar ur sina förvaringsytor. Dessa säljs till låga priser och pengarna går till välgörenhetsprojekt. Exempel på dessa bedrivs av Myrornas armé. Genom att handla här gör du många goda gärningar på en och samma gång.

Privat loppmarknad – garageloppis

Ibland händer det att enskilda individer beslutar sig för att öppna upp sina garage eller källarutrymmen. Tillvägagångssättet används ofta av ideella organisationer likt den lokala fotbollsklubben för att dra in extra pengar till verksamheten. Det är också vanligt att så kallade garageloppisar anordnas vid utflytt för att minska flyttbördan.

Anekdot om loppmarknader

Ordet loppmarknader tros komma från de gamla gatorna i Paris. Här såldes likt idag saker i andra hand. Tyvärr var det på den tiden inte ett krav att sakerna skulle vara ”hela och rena”. Därmed förekom det ofta att kläderna som såldes var fulla av loppor, därav namnet.

Förhoppningsvis kryllar inte dina köp från loppisen av loppor. Så lasta in din Northrack i bilen och bege dig mot din lokala andrahandsbutik. Du vet aldrig vad du hittar.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering