Kör inte runt med takräcket på i onödan

Spara bränsle genom att montera av takräcket

Många är vi som vill åka skidor under vintern men som kanske inte får in skidorna i vår lilla bil. Så då sätter vi på takräcket när snön kommer. Och sen får det sitta kvar tills skidsäsongen är över. För inte orkar man väl hålla på och montera av och på räcket när man kanske ska använda det igen nästa helg. Så det får sitta på.

 

Så länge du bara kör i stan och eventuellt en kortare tur till affären och håller dig i lägre hastigheter så kanske det inte gör så mycket (så länge du inte har en takbox på, det är annan sak). Men om du åker lite längre turer, eller framförallt i landsvägsfart eller mer, så påverkar faktiskt takbågarna energiförbrukningen ganska mycket. Betydligt mer än du tror.

 

I ett experiment gjort av Darin på MetroMPG där han jämförde bensinförbrukningen vid 88 km/h (55 miles) för en bil med enbart takbågar, med en cykel på taket eller med takbågarna borttagna ökade förbrukningen med 12,7% när han körde med enbart tomma bågar jämfört med ett rent tak. När han sen ställde upp cykeln på taket minskade sträckan han kom på samma mängd bränsle (mpg) med hela 27,3%!

 

Så se till att hålla rätt lufttryck i däcken och inte köra runt med takbågar påmonterade i onödan. Det tjänar både miljön och din plånbok på!


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering