Tre metoder om du vill tvätta din bil med takräcke på

Tvätta bilen med takräcke

Det är inte ovanligt att efter vintern fråga sig, ”kan man tvätta bilen med takräcke?”. Svaret är inte helt givet, men i grova drag kan du göra det. Variationen i svaret beror på vilken typ av biltvätt du väljer att använda dig av. En sak som är säker är att du inte behöver bekymra dig kring om du kan, eller inte kan, tvätta bilen med takräcke om du använder Northrack. Eftersom du kan montera och ta av vårt takräcke på bara två minuter behöver det aldrig vara på vid tillfällen då du tvättar din bil. Men, hur går du till väga?

Det finns tre bra sätt att tvätta din bil. Dessa är:

  • Tvätta bilen själv
  • Tvätta i automatiserad biltvätt
  • Lämna in bilen på biltvätten

Väljer du att själv tvätta din bil är det inte några problem att ha ditt takräcke kvar. För de andra metoderna bör du kolla med säljaren vad de säger. Om du lämnar in bilen hos en manuell biltvätt brukar det inte vara några problem, men i en automatiserad variant kan det avrådas.

Kan man tvätta bilen med takräcke på – Gör det själv

Om du väljer att tvätta din bil själv behöver du inte ta av ditt takräcke. Istället kan du tvättar runt det och därigenom spara den tid du skulle spenderat på att montera av och på din lasthållare. När du väljer att tvätta bilen är det viktigt att du åker ner till en ”gör det självstation”. Anledningen till det är att du annars kommer att skölja ner kemikalierna du använder för biltvätten i grundvattnet.

Det är inte bara den geografiska platsen som ska tas i beaktning, även utförandet är viktigt. Här följer några tips som du kan ha i åtanke om du vill tvätta bilen själv:

  • Spola av bilen innan du tvättar den
  • Håll inte högtrycken för nära bilen, det kan skada lacken
  • Tvätta uppifrån och ner
  • Använd rena tillbehör

Genom att arbeta uppifrån och ner drar du med dig smuts och använder Newtons gravitationslag för att göra arbetet enklare. Men det är inte den huvudsakliga anledningen. Bilen är smutsigast undertill, och småsten samt grus kan ha fastnat här. Genom att använda rena tillbehör så som svampar och trasor, och arbeta uppifrån och ner minimerar du risken för att repa lacken.

Självklart finns det alternativ till att tvätta själv. Det går vi igenom nu.

Lämna in bilen på tvätt

I de flesta städer finns det biltvättar där du kan lämna in din bil och betala någon för att utföra städningen. Dessa lösningar kommer ofta i olika paket som inkluderar avfettning, tvätt och ibland även städning av bilen invändigt. Om du väljer att lämna in bilen på biltvätten kan du med stor säkerhet låta ditt takräcke sitta kvar. Det manuella arbetet medför inga komplikationer i den aspekten.

Tvätta bilen i automatiserad biltvätt

För många är den enklaste lösningen att köra in bilen i en biltvätt. De flesta bemannade bensinstationer erbjuder denna lösning för några hundralappar. Föredrar du att tvätta bilen i en automatiserad biltvätt kan du fråga på din bensinstation om de erbjuder mängdrabatt. Ofta kan du få den tionde tvätten eller liknande på köpet. Ta även för vana att fråga personalen om man kan tvätta bilen med takräcke i deras biltvätt. På så sätt kan du undvika tråkiga skador på likväl ditt takräcke som på biltvätten.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering