Hur lastar man bäst på bilens tak?

Lasta på bilens tak. Vad gäller?

Det är inte helt ovanligt att man som privatperson överstiger lastkapaciteten på sitt biltak när man ger sig ut på vägarna. Det kan bero på flera variabler, men oftast handlar det om att man inte har koll på vilken maxlast ens biltak klarar av att bära.

Hur mycket man får lasta på bilens tak skiljer sig åt. Det brukar oftast variera mellan 50 kilo och 100 kilo. Den vikten inkluderar både takräckets vikt och takboxens vikt. 

Det är även viktigt att poängtera att Northrack skiljer sig från vanliga takräcken när det kommer till hur man ska tänka kring maxlasten. Eftersom vår produkt ligger dikt an mot bilens tak skiljer sig maxvikten mot traditionella takräcken där tyngden mer hamnar på bilens ram.

I instruktionsboken och i registreringsbeviset för bilen hittar du alltid information om hur tung last du får ha på ditt biltak. Du får inte överskrida bilens maxlast. Förarens vikt räknas inte in i lasten, det gör däremot passagerare.

Det finns även många andra saker att tänka på när man ska lasta sitt takräcke. Några som är bra att ha i bakhuvudet är följande:

  • Lasten varken bör eller ska hänga löst utanför fordonet, till exempel i form av en presenning eller ett rep av något slag.
  • Lasten bör heller inte täcka bilens registreringsskylt eller bilens belysning.
  • Det är viktigt att lasten inte på något sätt skymmer din sikt som förare eller försvåra vid manövreringen av fordonet.
  • Om möjligt får last på taket förankras mot takräckets framkant så att den inte glider om en häftig inbromsning skulle ske.
  • Se till att lasten är stabilt förankrad så att den inte utgör en fara för någon. Den får inte orsaka någon onödig dammbildning, ej heller onödigt buller. Den får absolut inte släpa i vägen.
  • Använd spännband när du förbereder och förankrar din last. Det kan även vara en tanke att då och då stanna till för att spänna banden. Speciellt i början av körningen.

Summa summarum. Oavsett vilken lösning du har på ditt tak är det viktigt att du lägger ner både tid och omtanke på hur din last packas och surras. Enligt trafikförordningen är det du som förare som ansvarar för att din last inte utgör en fara för någon annan. Skulle det värsta inträffa kan du bli åtalad för exempelvis vårdslöshet i trafik.

Läs gärna Transportstyrelsens råd om hur man bäst säkrar sin last - och kör försiktigt där ute i trafiken!


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering