Fyra tips för dig som vill köpa rätt snowboard

4 bra tips vid köp av snowboard

Är du sugen på att köpa en snowboard? Det kanske är din första - eller så har det blivit dags att uppgradera. Att hitta rätt modell är inte alltid lätt, men med vår enkla checklista blir det lite enklare iallafall.

1. Utgå från din längd, din vikt och din skostorlek

Precis som med slalomskidor är längden på en snowboard viktig. Ska du åka park, jibba och hoppa runt bör du ha en snowboard som är 20-30 centimeter kortare än din längd. Tänker du åka allround med fokus på piståkande är det bra om snowboarden är cirka 15-20 centimeter kortare än din egen längd. Är du istället inställd på off-pist och lössnö är det bra om brädan är ungefär 10-15 centimeter kortare än din längd. Samtliga modeller bör ha viktspecifikationer om det är ett märke som är seriöst. Se även till att inte köpa för stora skor eftersom du då får ett dåligt hälgrepp - något som kan förstöra skidupplevelsen.

2. Bestäm var du ska åka någonstans

En bräda kan vara antingen mjuk eller hård. Det är enklare att åka fort i en pistad backe om du har en hård bräda. På samma sätt är det lättare att raila och jibba med en bräda som är mjukare. Beroende på var du tänker åka bör du ta detta i beaktande när du köper en snowboard.

3. Är du nybörjare eller van åkare?

Är du en sådan som gärna åker fort och hårt? Du kanske hoppar högt också. Isåfall ska du ha en hårdare bräda som har ett hårdare flex i träkärnan. Om du istället hellre åker medelfort, inte hoppar så mycket och helst åker i pistad backe bör du titta närmare på ett mellanhårt flex som inte släpper när du åker fort - men som samtidigt är skön och mjuk när du vill jibba och leka. Om du är nybörjare och åker långsamt bör du välja en följsam och mjuk bräda. Dessa sprätter inte iväg lika lätt när du kör butters i kickarna.

4. Hur mycket kommer du att åka?

De dyraste brädorna är för det mesta hårda med ett hårt flex. Dessa är till för de mer aggressiva åkarna. Det kanske säger sig självt men om du bara åker snowboard en vecka om året behöver du inte köpa värsta utrustningen.

Bonustips. Hur kommer du att frakta din snowboard?

För dig som tänker ta med snowboarden på bilen så är ett takräcke att rekommendera. Där tar den minst utrymme i anspråk. Ett köptips för dig som vill göra det enkelt för dig är vårt takräcke Northrack. Det är ett så kallat mjukt takräcke som smidigt kan förvaras i bagageluckan och som sedan spänns fast på bilen. Den går snabbt att få på plats och att ta bort, och bäst av allt så behöver du inga verktyg.


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering