Förbered dig inför bilsemestern: Packlista för bilen

Tips på packlista inför bilsemestern

När det är dags att bege sig ut på vägarna för en paus i vardagen är det lätt hänt att du glömmer saker som är nödvändiga på resan. Resväskor packas in i bagageutrymmet, musiken pluggas in i stereon, men har du tagit med dig varningstriangeln? Det finns nämligen många saker som du behöver ha med dig av säkerhetsskäl när du åker på bilsemester. Kraven varierar dessutom om du lämnar de svenska vägarna och begär dig ut i Europa under sommaren.

Därför har vi sammanställt en packlista för bilsemestern som du kan kasta ett öga på innan du ger dig ut på nya äventyr. Den innehåller likväl saker som är nödvändiga från ett lagenligt perspektiv, men också prylar som du kan finna glädje av i somliga situationer.

Skulle bilen vara överfull kan ett lasthållare vara bra att ha för att distribuera om din packning. Med Northrack - en lasthållare och takräcke i ett, har du med en lasthållare som du kan använda vid behov utan att hela tiden ha den monterad på taket och öka bensinkostnaden.

Obligatorisk utrustning i trafiken

Det finns vissa saker som du måste ta med dig när du åker på bilsemester. Vi pratar inte om tandborsten och kreditkortet, utan utrustning som används för vägsäkerhet. I Sverige, och i stora delar av Europa krävs följande saker:

  • Varningstriangel
  • Startkablar
  • Bensindunk
  • Domkraft och fälgkors
  • Reservdäck
  • Parkeringsskiva
  • Vilttejp
  • Ficklampa
  • Försäkringspapper & registreringsbevis

Enligt svensk lagstiftning behöver du endast ha varningstriangeln i bilen. Men ska du ge dig ut på bilresa utomlands är det hårdare krav. Med det sagt, det är inte roligt att bli stående på en landsväg med en punktering utan att ha med sig ett extra däck samt domkraft och fälgkors för att byta ut däcket.

För att kunna genomföra däckbytet på ett säkert sätt måste du ha med dig varningstriangeln. Som ett komplement bör du också ta för vana att ha en reflexväst i bilen.

Packlista för en smidigare bilsemester

Nu när du vet vilka saker som krävs för att du ska kunna ta dig fram på vägarna och möta eventuella tråkigheter korrekt, kan vi gå vidare till extra tips. Det finns saker som är bra att ha i bilen som du hoppas slippa använda. Detta är Första hjälpen-väskan som för säkerhetsskull bör medföras. Vem vet när du behöver ett plåster, kanske klämmer du dig i dörren efter bensträckaren?

Oavsett hur många raster ni tar under resan, så vill ni givetvis ta er fram till destinationen så snabbt och säkert som möjligt. Således kan det vara bra att ha en GPS i bilen som hjälper er att navigera. Den moderna utrustningen kan till och med uppmärksamma er på köbildningar och omdirigera rutten. Har du en modern mobiltelefon finns det utmärkta gratis navigeringsappar som t ex Waze.

Förbered dig på köbildning

Skulle ni mot förmodan bli fast i en kö, kan det vara bra att ha med proviant. Således kan du och ditt sällskap under längre bilfärder ta med lite småplock likt nötter, energibars och frukt som kan ätas i bilen. Dessutom är det inte en dum idé att ha en termos med kaffe och rikligt med vatten till hands.

Det sista du behöver tänka på när du packar bilen inför din semester är att kolla plånboken. Säkerställ att du har körkortet med dig. Annars kan det bli dyrt när polisen stoppar dig för en rutinkontroll.

Från oss till er, ha en riktigt skön bilsemester!


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering