Fem bra saker att tänka på när du ska köpa dina första längdskidor

5 tips vid köp av dina första längdskidor

Längdskidåkning är en utmärkt motionsform – inte minst för oss i Sverige där det för det mesta finns mycket snö att tillgå i stora delar av landet under vinterhalvåret. Men för att börja skida behöver man så klart även ett par skidor. Därför kommer här en handfull tips på vad du ska tänka på när du köper dina första längdskidor.

Skippa färdiga skidpaket

Vid en första anblick kan det verka smidigt med ett färdigt skidpaket där allt man behöver ingår. Men det är faktiskt inte alltid det bästa. Både skidor och stavar bör nämligen vara anpassade efter din längd och vikt. Om du köper ett paket är det inte särdeles troligt att det träffar rätt när det kommer till dessa variabler. Dessutom kan kvaliteten på skidor i dylika paket lämna en del övrigt att önska. Investera istället i ett bra par skidor om du är nybörjare.

Din vikt är viktig

På klassiska längdskidor använder man fästvalla som pressas mot snön när du lägger hela din kroppsvikt på en skida i taget. Enligt samma princip ska fästvallan inte nudda snön när vikten är jämnt fördelad. Därför måste du se till att du köper skidor som i första hand är anpassade efter din vikt. Är du för tung för dina skidor blir det svårt att styra dessa.

Välj bottenmaterial med omsorg

Botten på skidan är den som nuddar snön som bekant. Ett bra tips är att undvika plastbotten och andra material som är dåliga. En skida som har en plastbotten brukar glida dåligt och tål dessutom inte vallning så bra. En bra skida har liknande bottenmaterial som tävlingsskidor. Däremot måste inte stommen hålla samma standard som den hos en tävlingsskida.

Köp ett par allroundskidor

Olika fören kräver olika skidor. Om du skaffar ett par skidor som är menade för mellan noll till minus fem grader kan du vara säker på att dessa kommer att fungera i de allra flesta fören. Du kommer troligtvis ändå inte ge dig ut och åka skidor om det är för varmt eller för kallt. Vill du istället ha mer än ett par skidor kan det finnas en poäng med att även införskaffa ett klassiskt par som är optimerade för varmare före. Dessa fungerar även med klistervalla.

Överväg att köpa begagnade skidor

Ett bra par nya skidor kan vara en ganska stor investering. Ett sätt att spara pengar är att man tittar närmare på begagnatmarknaden. Det finns många tävlingsskidåkare som passar på att byta ut sina skidor när säsongen är över - trots att dessa är fullt fungerande. Var dock noggrann och kontrollera att styvheten passar just din vikt. Tävlingsskidåkare väger oftast inte så mycket men har trots detta förmåga att använda skidor som är styva.

Sist men inte minst, om utrymmet inuti bilen är lite snålt så behöver du frakta skidorna på taket. Då passar ju Northrack skidhållare och takräcke som handen i handsken. För att undvika att fastna med bilen i snön så rekommenderar vi TracGrabber broddar till bilen.

Med hopp om gott före!


Lämna en kommentar

Notera att vi granskar alla kommentarer innan de godkänns för publicering